Uitjes in Friesland: Kiki Schippers, Nancy and the Sinatras, Anna Coogan, Sympathy for the devil en Leeuwarder Bachvereniging

Sympathy for the devil. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kiki Schippers wil meer, akoestische folk en americana door singer-songwriter Anna Coogan, een concert vol kerstrepertoire door Nancy and the Sinatras, stijliconen en muzen van de Stones in ‘Sympathy for the devil’ en Christmas Carols én Bach door de Leeuwarder Bachvereniging,

Kiki Schippers wil altijd maar meer

Cabaretière Kiki Schippers leeft elke dag alsof het haar laatste dag is. Maar na jaren van dansen op de vulkaan, is het nu tijd om stil te staan bij alles wat zich in de tussentijd heeft opgehoopt en vastgekoekt. Schippers maakt in Meer de rekening op, een voorstelling met een overdaad aan scherpe en ontwapenende liedjes , waarin ze zichzelf en de wereld niet spaart.

Met haar scherpe pen bijt ze zich vast in de actualiteit met satire voor actualiteitenprogramma’s zoals Spijkers met Koppen , columns en frisse liedjes voor televisieprogramma De Vooravond . Ze werd in vijf jaar tijd vier keer genomineerd voor het beste theaterlied en won de Annie M.G. Schmidtprijs met Er spoelen mensen aan . Een piano, een gitaar en een dijk van een stem, wat wil je eigenlijk nog meer?

Franeker - De Koornbeurs, do 20.15 uur, 19 euro

All I want for Christmas is…

De band Nancy and the Sinatras brengt vrijdag in De Miente in Oosterwolde met het concert All I want for Christmas is… kerstrepertoire ten gehore dat bestaat uit bekende en onbekende kerstnummers in een Nancy-jasje; een wit met rood colbertje van Soul & Rock’n Roll met gouden stiksels van de jaren ‘50/’60.

Denk aan I’m gonna lasso Santa Clause van Brenda Lee en The Christmas song van The Raveonettes, maar uiteraard ontbreken evergreens als Last Christmas van Wham! of Driving Home for Christmas van Chris Rea niet.

Bitterzoet, intens en helder, een kleine snik en een kraakje

De Amerikaanse singer-songwriter Anna Coogan was de afgelopen tien jaar met enige regelmaat op tour door Nederland , zowel onder eigen naam maar ook soms als bandlid van bijvoorbeeld Johnny Dowd. Sinds kort is ze woonachtig in Nederland. Ze heeft zich de afgelopen jaren nooit gecommitteerd aan één muziekstijl. Na enige jaren stilte keert ze terug naar haar roots; de akoestische folk en americana. Coogans stijl is altijd een beetje bitterzoet, haar stem is intens en helder met een mooie kleine snik en kraakje erin waarmee ze je meesleept in haar melancholie.

Naast haar eigen werk heeft ze ook veel samengewerkt met collega muzikanten als Johnny Dowd en JD Foster en toerde ze in Noord-Amerika ook veelvuldig met Lambchop en Fred Eaglesmith. Haar album Nocturnal Among Us kwam in Nederland op nummer 1 binnen in de Euro Americana Charts en ook haar vervolgalbum The Nowhere Rome Sessions die ze opnam met meester gitarist Daniele Fiaschi kreeg zeer goede kritieken. Naast haar eigen songs mag Anna Coogan ook graag liedjes van Leonard Cohen vertolken en doet dat in haar eigen stijl en weet met haar intense stem je echt te raken. Zo ook weer op haar net uitgebrachte hagelnieuwe song Utah .

Bakkeveen - Dúndelle, vr 20.30 uur, 20 euro

Stijliconen van de jaren ‘60 en muzen van de Stones

In de muziektheatervoorstelling Sympathy for the devil volg je twee sensationele jonge vrouwen: Marianne Faithfull en Anita Pallenberg . Dé stijliconen van de swingin’ sixties en de muzen van de Rolling Stones. Zij belichamen de vrijheidsdrang van een hele generatie. Maar welke prijs moet je betalen voor roem en roekeloosheid? Het is 1966 en alles moet anders. Het is de geboorte van een nieuwe wereld, met haar eigen muziek, mode en moraal. Het einde van een preutse generatie. Middenin die draaikolk ontmoeten Marianne Faithfull en Anita Pallenberg elkaar. Het is het begin van een levenslange vriendschap vol hoge pieken en ongekend diepe dalen.

Beeldschoon, avontuurlijk en gulzig storten ze zich in het leven in de spotlights. Grenzen worden gezocht en overgegaan. Maar wat als je jezelf en elkaar dreigt te verliezen? Sympathy for the Devil is een actueel, rauw verhaal over liefde en verleiding. De parallellen met onze tijd zijn groter dan gedacht, tijdens deze zoektocht naar de grenzen van seksualiteit en emancipatie. Een ongefilterd verhaal met Pip Lieke Lucas en Eva van der Post in de hoofdrollen en met muziek van de Rolling Stones gespeeld door tributeband Stones Sessions.

Leeuwarden - De Harmonie, vr 20.30 uur, 29,50 euro

Kerstconcert door de Leeuwarder Bachvereniging | Advertentie

De Leeuwarder Bachvereniging pakt - na een radiostilte door corona - de traditie van het kerstconcert weer op met een uitvoering op zondag 18 december in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Onder leiding van Geke Bruining-Visser brengt het Bachkoor muziek van Britten, Bach en Carols (BBC). Engeland speelt tijdens dit concert een belangrijke rol. Het is namelijk de bakermat van de Christmas Carols die een centrale plek hebben in de samenstelling van het programma.

De Leeuwarder Bachvereniging doet bij dit concert ook recht aan haar eigen ontstaansgeschiedenis met het motet van Bach Sei Lob und Preis . Het koor laat meerstemmigheid horen, ondersteund door harp en orgel, en brengt diversiteit met muziek uit verschillende eeuwen en met werken van meerdere componisten. Het In dulci Jubilo (in zoete vreugde) brengt een aangenaam en uitnodigend ‘ander geluid’. Het koor kondigt met deze jubelzang tevens haar 75-jarig jubileum aan dat in 2023 gevierd wordt met een bijzonder en feestelijk concert en een reünie met oud-koorleden.

Leeuwarden - Grote of Jacobijnerkerk, zo 15 uur, 16 euro (12 t/m 18 jaar 8 euro)

Oosterwolde - De Miente, vr 20 uur, 10 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu