MEER Uitjes in Friesland: vijf tips

Queen. FOTO SHUTTERSTOCK

In deze tijd van het jaar denken we extra aan de mensen die ons ontvallen zijn. Komende week zijn er onder andere ode’s aan Amy Winehouse en aan de band van Freddie Mercury, Queen.

Rondleiding door archiefstukken

Benieuwd hoe de originele archiefstukken van Ongehoord! eruit zien? Meld je dan aan voor één van de speciale Ongehoord! -rondleidingen door het depot van Tresoar.

Tijdens deze rondleiding toont een gids je een aantal topstukken waarvan de verhalen te zien zijn in de culturele productie Ongehoord! in Obe, podium voor Friese cultuur. Ook ontdek je hoe Tresoar de collectie bewaart en welke ándere verhalen er in de archieven te vinden zijn. Ongehoord! vertelt het verhaal van twintig bekende en onbekende historische personen: persoonlijke verhalen, verhalen die een inkijk geven in de samenleving van toen, verhalen die je aan het lachen maken of doen fronsen, maar bovenal: twintig ongehoorde verhalen. Om 14.00 uur start de rondleiding van ca. een uur. Opgave via de website van Tresoar.

Leeuwarden - Tresoar, do 14-15 uur, gratis

Ode aan Amy Winehouse

Zelfs de looks en bewegingen van Julia Kolovertnykh doen denken aan de eens zo populaire zangeres Amy Winehouse. In A Nite with AMY brengt ze een ode aan Winehouse. Ze verzorgt een remake van een concert van de zangeres.

Op het hoogtepunt van Winehouse haar carrière gaf zij prachtige concerten met een mix van allerlei stijlen waaronder jazz, soul, r&b en ska. De stem van Julia Kolovertnykh uit Odessa, Oekraïne komt akelig dicht bij Amy Winehouse haar stemkleur. Kolovertnykh laat Amy Winehouse als het ware terug tot leven komen met nagenoeg zo’n zelfde speciale stem en aparte zangstijl.

Sneek - Het Bolwerk, vr 21 uur, 20 euro

Friese Volksverhalen over vrouwen en de dood

In It Damshûs in Nij Beets vertelt verhalenvertelster Tryntsje van der Wal morgen vier spannende volksverhalen. Verhalen waarin de vrouw de hoofdrol heeft maar waarin ook de dood of de duivel een grote of kleinere rol speelt. De vrouwen zijn “anders”, wanhopig, betoverd of slim en bedenken oplossingen.

Het zijn Friese verhalen, vertelt in het Fries, van langer maar ook van iets minder lang geleden, maar nog altijd actueel. Tryntsje van der Wal is lid van de vertelkring Vertellers in Fryslân. Ze vertelt regelmatig tijdens verschillende activiteiten zoals de Wereldverteldag, de Friese Verhalenavond en tijdens bijvoorbeeld de natuur activiteiten die ze als natuurgids voor kinderen begeleidt. Van der Wal vertelt graag verhalen waarin het hoofdpersonage speciaal is of juist iets heel bijzonders meemaakt. Verhalen die verrassen of ontroeren en waar de luisteraars veel plezier aan beleven.

Nij Beets - It Damshûs, wo 20 uur, 6 euro

Queen tribute band Crazy Little Things

Vorig jaar was het 30 jaar gelden dat Freddie Mercury (1946-1991) overleed. De Queen Tribute band Crazy Little Things brengt Queen: The Story. Verwacht geen opplaksnorren, stofzuigers of pruiken want deze zeven muzikanten gaan terug naar de essentie van de muziek van Queen.

De band wil maar één ding en dat is de legendarische live-shows en de vintage sound van Queen in het theater tot leven brengen. Het theaterconcert werd gemaakt met medewerking van onder meer Epica-toetsenman Coen Janssen. Tijdens de show geeft de groep een volstrekt uniek kijkje in de muzikale keuken van deze legendarische Engelse band.

Heerenveen - Posthuis Theater, do 20.15 uur, 26,50 euro

Wintercircusspektakel CircusKriebels | advertentie

De leerlingen van circusschool Saranti hebben de school omgetoverd tot een waar winterparadijs. Grijp je sjaal, wanten en winterjas en kom genieten van het feestelijke wintercircusspektakel CircusKriebels in De Harmonie in Leeuwarden.

De meest indrukwekkende capriolen komen voorbij; van jonglerende acrobatiek, koorddansen, eenwielers tot piramides bouwen en nog veel meer. Wie weet komt de Kerstman ook nog een bezoekje brengen. De circusartiesten geven een show om 14.00 en 16.00 uur.

Leeuwarden - De Harmonie, zo 14 en 16 uur, 10 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu