100.000 euro subsidie voor ontwikkeling innovatieve Friese volksverhalenbibliotheek

FOTO 8DGAMES

De Leeuwarder bedrijven 8D Games en Bureau Maalstroom hebben samen met drie culturele organisaties 100.000 euro subsidie toegekend gekregen voor de ontwikkeling van een innovatieve bibliotheek.

In de bibliotheek, ‘Fryske digiTales’ genaamd, kunnen volksverhalen en digitaal erfgoed spelenderwijs ontdekt worden. De subsidie wordt toegekend door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Ook de provincie Fryslân draagt 13.500 euro bij aan het project.

De digiTales worden ontwikkeld voor jeugd van 6 tot 12 jaar, maar ook voor jongeren en volwassenen. De volksverhalen zullen als ware het een boek (veelal in het Fries) te lezen zijn op mobiele apparaten. In iedere scène word je verder meegenomen in het avontuur: pop-up vertellers, zoekopdrachten en challenges om het verhaal verder te kunnen lezen. Het digitale erfgoed - dat onder andere afkomstig is uit museale collecties - speelt een belangrijke rol in het verhaal.

Vooralsnog worden drie bekende Friese volksverhalen ontwikkeld als digiTale: Rixt van het Oerd, het Vrouwtje van Stavoren en het Spook van de Langesloot. De regionale digiTales moeten bovendien een basis vormen voor de uitrol van een nationale innovatieve bibliotheek.

Nieuws

menu