Wat is er te doen in aanloop naar de kerstdagen? 15 feestelijke uitjes in Noord-Nederland

Staatsopera Bulgarije Stara Zagora - De Notenkraker. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

De komende weken zijn er allerlei kerstactiviteiten in Noord-Nederland te ondernemen. Of je nu liever naar het theater gaat, muziek luistert, gaat wandelen of over een kerstmarkt struint; je kunt de komende weken in Friesland, Drenthe en Groningen je kersthartje ophalen.

Intieme wintermarkt in de Abdij

Bij De Abdij van Dokkum wordt zaterdag 10 december een intieme wintermarkt gehouden. Je vindt er alles op het gebied van kerst- en winterwonen, wat wordt afgewisseld met lekker eten.

De nadruk ligt vooral op veel (kerst)muziek en dans. In de Grote Kerk speelt BigBandDrachten, afgewisseld door de Stedelijke Harmonie, allerlei kerst- en ook winternummers, terwijl een dweilorkest buiten koperklanken laat horen.

Aan tafel met Charles Dickens

Wilde je altijd al eens aan tafel zitten met Charles Dickens? Kom dan Op Verhaal met het theaterdiner da op diverse locaties in het Noorden wordt gehouden. Na het succes van het Dahldiner en Couperus Culinair word je meegenomen naar de tijd van slobkousen en ruisende rokken, van straatschoffies en armenhuizen. Rasvertellers Janneke Tanja en Frank Belt brengen bekende en minder bekende verhalen van Dickens tot leven.

Maurits Boreel tovert daarbij een magisch klanklandschap uit zijn Protoon MIDI viool. De kok van dienst zorgt aan de hand van het kookboek Aan Tafel met Charles Dickens van Josephine Leeuwenhoek ( My Inner Victorian ) voor een smakelijk driegangendiner. Het theaterdiner is te zien van 15 tot en met 21 december in plaatsen Coevorden, Hoogezand, Oranjewoud, Franeker en Meppel.

Victorian Christmas Fayre

In Zeijen vind je zaterdag 10 en zondag 11 december een Victorian Christmas Fayre. Met 50 kraampjes is de sfeer van weleer te proeven en te voelen en vind je brocante, antiek, kransen, kerststukken, verse mistletoe, oude kerstdecoraties, kazen, jams, chutneys, Franse worsten, aardewerk, schapenvachten , wol- en viltproducten, kerstbonbons, koekjes, serviezen, sieraden, vintage stoffen en nog veel meer. Ook worden er het hele weekend Christmas Carols gezongen door verschillende koren.

Meer uitjes rond de kerstdagen?

Feestje in de gevangenis

Op 10 en 11 december barst het in de oude gevangenis van Leeuwarden weer van de kerstperikelen. Meer dan vijftig standhouders, artiesten die zijn uitgenodigd door De Harmonie en een foodplein strijken neer in de Blokhuispoort voor deze tiende editie van de kerstmarkt.

Op het foodplein vind je winterse hapjes, glühwein, burgers, churros en wafels. De muziek wordt verzorgd door namen als Karin Bloemen, Syb van der Ploeg, Koester, Elske DeWall en Michelle David & The True-Tones. Ook is Radio538 aanwezig met Die Verrückte Stunde.

Wandelen op Eerste en Tweede Kerstdag

Wandel op Eerste of Tweede Kerstdag mee met de Kerstwandeling van Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde. De wandelroute loopt door het Dal van Ruiten A langs de beek De Ruiten Aa. Je wandelt door weides met hier en daar een houtwal. Na afloop kun je opwarmen met een glas glühwein of een warme kop chocolademelk met huisgemaakte snert, mosterdsoep of pompoensoep. Opgeven kan via info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl of 0599-312611.

Havezate Mensinge sfeervol versierd

Tijdens deze donkere dagen voor kerst zijn de historische kamers van Havezate Mensinge in Roden sfeervol versierd en in kerstsfeer gebracht. Ook buiten ervaar je het kerstgevoel.

De havezate is betoverend verlicht met honderden lampjes en op het voorplein staat een grote kerstboom. Vanaf 17 december tot en met maandag 26 december is het museum van 13.30-17.30 uur. Op 17, 18, 24, 25 en 26 december zijn er tussen 14.00 en 16.00 uur speciale activiteiten voor de jeugd.

Wandel langs midwinterhoorn blazers en kampvuurtjes

Wandel op zondag 18 december 6 of 10 kilometer in de schemering langs een met waxinelichtjes aangegeven route in Schoonebeek. Met als startpunt de Jeu de boules Petanque Club wandel je langs kampvuurtjes en midwinterhoorn blazers. Kom marshmellows, glühwein of warme chocolademelk halen en geniet na afloop van een kopje snert of een een broodje knakworst.

Roffelende paukenslagen en schallende trompetten

De uitvoering van het feestelijke Weihnachtsoratorium is inmiddels traditie voor het Luthers Bach Ensemble. In dit muziekstuk wordt het kerstverhaal muzikaal uitgebeeld. Het ensemble werkt samen met een viertal barok-solisten. Het belooft een onvergetelijke uitvoering van het Weihnachts te worden mede dankzij artistiek leider Tymen Jan Bronda en zijn bijzondere interpretatie van het repertoire van Bach.

Zaterdag 17 december om 15.00 uur brengt het kleinkoor Luthers Bach Ensemble de eerste vier cantates ten gehore in de Akerk in Groningen. Om 20.00 uur brengen de projectzangers van de Lutherse Bach Academie deel 4 t/m 6. Het ensemble treedt daarnaast op 16 december om 19.30 op in de Koepelkerk in Smilde en op 18 december om 14.00 uur in de Nicolaikerk te Appingedam.

Op z’n Iers de kerst vieren

Vier het kerstfeest op z’n Iers met An Irish Christmas van dansgezelschap Celtic Steps. Dit Ierse Riverdance-gezelschap laat donderdag 15 december in De Meenthe in Steenwijk en op vrijdag 23 december bij het Posthuis Theater in Heerenveen bekende traditionals horen zoals Oh Danny Boy , Will Ye Go Lassie Go en Carrickfergus .

Deze worden afgewisseld met sfeervolle kerstnummers, zoals Carol of the Bells , The Wexford Carol , Silent Night en The First Noël .

The Christmas Sisters

Josien van Beek, Liesbeth Korpershoek, Margot Kriek en Martijje Lubbers alias The Christmas Sisters brengen zondag een vierstemmig kerstconcert in De Brinkhof in Norg. Het concert heeft als titel Winterlicht . Zij luiden de mooiste tijd van het jaar op sfeervolle en feestelijke wijze in. Met hun zoetgevooisde stemmen en swingende vingerknips vertellen ze wat deze tijd van het jaar zo speciaal maakt. Hun vierklanken nemen je mee naar besneeuwde bergtoppen en donkere nachten. Van lichtjes in de boom naar verlichting in je hart. Luister mee naar de mooiste liedjes van alle tijden in het vocale jasje van deze zingende sisters. Zaterdag 10 december zingen ze in de NH Kerk van Dalen, zondag bij De Brinkhof in Norg en zondag 18 december in de Stefanuskerk van Westerbork.

Inspiratie opdoen op de Zweedse Kerstmarkt

Kerst op de Zweedse manier vieren? Doe inspiratie op tijdens de Zweedse Kerstmarkt, die zaterdag 10 en zondag 11 december wordt georganiseerd in de Voormalige Suikerfabriek van Groningen.

Of je nu op zoek bent naar een origineel kerstcadeau, houdt van gezelligheid of stiekem een beetje verliefd bent op Zweden of Scandinavië; op deze kerstmarkt is meer dan genoeg te vinden om je kerst zo Zweeds mogelijk te maken.

Genieten van kerst in Orvelte

Twee weekenden op rij branden er duizenden lichtjes in het schilderachtige monumentendorpje Orvelte. Op de Brink vind je dit en volgend weekend kramen met allerlei kerstfrutsels maar ook kleding, handgemaakte accessoires, delicatessen, sjaals, mutsen, kerststukjes, kransen, kerststerren, kerstbellen en ballen...kortom een feestje in de donkere decembermaand. Scoor leuke cadeautjes of verwen jezelf. De kerstmarkt is 10, 11, 17 en 18 december van 11.00 tot 16.00 uur te bezoeken.

Kerst vieren met de Zandprinses

Kom op vrijdag 23 december kerst vieren met de Zandprinses bij De Flambou in Surhuisterveen. Zandkunstenares Rosa van der Vijver gooit, strooit en schuift met zand op een lichtplaat en laat zo allerlei tekeningen verschijnen.

Zo ontstaat een schouwspel tussen licht en donker, waarbij humor, ontroering en verwondering centraal staan.

Lemster Dickens Festijn

Het Lemster Dickens Festijn vindt op 10 en 11 december plaats in het centrum van het oude vissersdorp Lemmer. Geheel in stijl van de boeken van Charles Dickens, kom je tijdens het Lemster Dickens Festijn terecht in een wereld vol bijzondere personages. Je ontmoet vissersvrouwen, straatkinderen, gespuis en gegoede burgerij in een mix van Dickens en het historische Lemmer van eind achttienhonderd.

Droom weg bij balletklassieker ‘De Notenkraker’

Er zijn maar een paar voorstellingen die ‘kerst’ roepen als De Notenkraker . De balletvoorstelling vertelt het verhaal van de jonge Clara. Zij krijgt van haar peetvader een prachtige notenkrakerpop. Wanneer het donker wordt verandert hij in een knappe prins, die haar meeneemt naar een avontuurlijke sprookjeswereld. Samen met een leger tinnensoldaatjes trekken ze ten strijde tegen de valse muizenkoning en reizen ze verder, langs onder meer het mierzoete Snoepgoedrijk. Het ballet van de Staatsopera Bulgarije Stara Zagora staat bekend om prachtige vertolkingen van de klassieke balletten.

Zaterdag 17 december is het ballet te zien in het ATLAS Theater in Emmen. De Notenkraker wordt ook gedanst door andere gezelschappen. De uitvoering van het Sibiu Ballet Theatre is zaterdag 17 december te zien bij Schouwburg Ogterop te Meppel en op 24 december bij De Harmonie in Leeuwarden. Het Odessa National Ballet danst het ballet op zondag 18 december in De Klinker van Winschoten.

Ben je op zoek naar nóg meer uitjes rond de kerstdagen? Bekijk nog honderden andere kerstuitjes

Organiseer jij ook een (kerst)uitje dat niemand mag missen? 

Nieuws

menu