Uitjes in Friesland: voetbal, kerst, intriges, feest en Zweedse tradities

Candlelight procession of the Swedish choir at the Santa Lucia festival at York Minster, 9th December 2016. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Voetbal, kerst, intriges, feest en Zweedse tradities. Dat zijn de thema’s waar evenementen de komende dagen om draaien. Lees snel verder en ontdek om welke evenementen het gaat!

De ontembare drang van kinderen om te spelen

Beweging, vrijheid, geluk en gemeenschapszin: dat is waar het om gaat bij Football Meets Dance . Zeven dansers, zeven voetballers/sportcoaches en twee muzikanten brengen onder leiding van Guilherme Miotto en zijn Corpo Máquina Society een voorstelling die barst van levenslust.

De enige opdracht voor de volwassenen in het gezelschap is om deze kinderen in het middelpunt te plaatsen. In een serie workshops die voorafging aan de voorstelling kon een groep kids uit Drachten al kennismaken met de ontmoeting tussen voetbal en dans. In de week voor de voorstelling hebben ze gerepeteerd met het gezelschap en morgen staan ze met de cast op het podium van De Lawei.

Drachten - De Lawei, vr 20 uur, 20 euro

Kom kerstsfeer proeven in Harlingen

Ruim 200 kramen staan zaterdag opgesteld langs de Zoutsloot in Harlingen. De Zoutsloter Kerstmarkt is uniek in sfeer en setting, mede dankzij de medewerking van de bewoners. Zij verlichten de gevels van hun monumentale woningen op feestelijke wijze.

Houtvuren her en der versterken de sprookjesachtige en nostalgische uitstraling. De kerstmarkt wordt opgeluisterd met kerstactiviteiten en verrassende muziek- en theateracts. Het volledige programma is te vinden op zoutsloterkerstmarkt.nl.

Harlingen - Centrum, za 15-21 uur

Intriges, sabotage en vreemdgaan

De Harmonie in Leeuwarden is morgen het decor van intriges, sabotage, vreemdgaan en een spindoctor. Momentum duikt net als House of Cards in een machtsstrijd waarin veel vrouwen moeten strijden voor een plekje aan de top.

Partijleider Meinrad Hofmann is de machtigste man van het land, maar hij heeft één blunder teveel gemaakt. First Lady Ebba doet er alles aan om de carrière van haar man te redden. Terwijl de spindoctor probeert om het imago in stand te houden, raken Ebba en Meinrad steeds verder verwikkeld in een opeenstapeling van misverstanden en verkeerde beslissingen. Terwijl Meinrad steeds dieper valt, neemt zijn vrouw een rigoreuze beslissing.

Leeuwarden - De Harmonie, vr 20.30 uur, 29,50 euro

Feestje met de Amsterdam Klezmer Band

Het wordt een feestje in Theater De Koorbeurs, want de Amsterdam Klezmer Band komt naar Franeker. Dat betekent een dansfeest vol Oost-Europese joodse muziek met hier en daar een vleugje Balkanblues en andere muziekinvloeden. Dat doen ze inmiddels 25 jaar en dat is ze niet in de koude kleren gaan zitten. Die kleren worden in deze nieuwe show dan dus ook zorgvuldig opgeschud.

Het programma Some Kind of Golem biedt rijk en geïnspireerd nieuw repertoire, van melancholie tot opzwepende klezmer, theatraal versterkt door de visuele inbreng van duivelskunstenaar Martin Draax. De zeven eigenzinnige en virtuoze muzikanten vertellen, ieder vanuit een eigen perspectief, het collectieve verhaal van de band.

Franeker- De Koornbeurs, vr 20.15 uur, 25,50 euro

Een Zweedse traditie in Sneek | advertentie

Op dinsdag 13 december is om 19. 00 uur het Sankta Lucia kerstconcert in een sfeervol verlicht St. Martinuskerk aan de Singel in Sneek te bewonderen.

In Zweden is het al eeuwen traditie dat op die dag kinderen in witte kleding en een rode sjerp met kaarsjes op hun hoofd hun ouders gaan wekken en eten brengen begeleid met Lucia liedjes. Deze liedjes zijn net zo bekend als sinterklaas- of kerstliedjes in Nederland, iedere Zweed kan ze meezingen. Ook is het traditie dat elk dorp voor het jaarlijkse concert een eigen Lucia kiest, die draagt een kroon met échte kaarsen op het hoofd. Het traditionele Lucia concert is nu ook in Sneek te beleven.

De Lucia liederen die gaan klinken zijn speciaal voor dit project vertaald in het Fries door Peter Sijbenga. Voor de kinderen is het een heel speciaal concert omdat ze samen met professionele musici en het Martini Jongenskoor optreden. Het concert is een aaneenschakeling van Zweedse liederen, kerst- en adventsmuziek en solostukken.

Sneek - Sint Martinuskerk, di 19-20 uur, 10 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.


Nieuws

menu