Uitjes in Friesland: De Wolf komt Werom, Mart Hillen, Patrick Nederkoorn, Winterfair in Harkema en jong Fries talent op nieuw evenement

De Wolf komt Werom. FOTO ANNE WATERLANDER

Kom kijken naar een voorstelling over een wraakzuchtige wolf, luister naar filmmuziek, peins mee over klimaatverandering, vier de kerst met een winterfair of ontdek jong Fries talent op De Fryske Nije.

Mart Hillen laat filmmuziek horen

In zijn muzikale programma Mart & Movies vertelt Mart Hillen, het jongste gitaarfenomeen van Nederland, over zijn passie voor films en de muziek die ervoor gemaakt is. Hij speelt door hem gearrangeerde filmmuziek uit klassiekers als Titanic en Mission Impossible , maar ook uit meer recente films als Bohemian Rhapsody over Queen.

Mart was nog maar 21 toen hij de theaters veroverde met zijn eerste soloprogramma In Concert. Met zijn gitaarspel wekt hij schilderachtige beelden op, die het publiek meenemen in een andere wereld. Donderdag laat hij zich horen op het podium van De Harmonie.

Leeuwarden - De Harmonie, do 20.30 uur, 10 euro

Patrick Nederkoorn houdt droge voeten

In een Duitse krant las Patrick Nederkoorn over de aanstaande ‘Enthollandisierung der Erde’. Er stond: ‘Als maar de helft van alle klimaatprognoses klopt, zal Nederland ooit onder de zeespiegel verdwijnen. Er komt dus een dag waarop 17 miljoen oranje klimaatvluchtelingen met caravans over de linkerrijbaan naar Duitsland komen. Schaffen wir das?’

In Hoogtij vraagt Patrick zich af of wij Nederlanders dit wel ‘schaffen’. Hoe houden we droge voeten? Moeten we onze poldergrond ooit verlaten? En wordt Duitsland dan ons stiefvaderland? Een grappige en bitterzoete voorstelling over klimaatverandering, grenzen, dijken, verhuizen en Frau Antje.

Drachten - De Lawei, do 20.15 uur, 20 euro

Vier de kerst alvast met een winterfair

Sinterklaas is weer terug met de boot naar Spanje, dus het is weer tijd om ons volledig in de kerstsferen te storten. Van vrijdag tot en met zondag kan dat onder andere bij Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet in Harkema, waar dan de jaarlijkse winterfair plaatsvindt.

Na twee jaar afwezigheid wordt het weer een winterfair met ouderwetse gezelligheid. Zo is er een witte kerst in de Mallemolen, worden er vele kerst- en winterartikelen verkocht, is er een kerststallenexpositie, komen er verhalenvertellers en is er een kinderworkshop. De kerstboom krijgt vorm met allerlei “Beppe Lapkes” die in de afgelopen anderhalf jaar, na een oproep aan creatieve handwerkers, zijn gehaakt en gebreid.

Harkema - De Spitkeet, vr t/m zo 10-17 uur, gratis

Nieuw evenement voor jong Fries talent

Stichting Liet introduceert donderdag De Fryske Nije: het nieuwe evenement voor jonge Friese artiesten . Met De Fryske Nije wil LIET jong Fries talent stimuleren die een carrière ambiëren in de popmuziek. De opzet kent geen wedstrijdelement zoals je van het festival LIET gewend bent. Speciaal voor De Fryske Nije hebben de talentvolle artiesten Friese zangteksten gemaakt op bestaande of nieuw muziek.

Artiesten Boaz, Immen, ZEA, Merina Gris, Rowan Veltman en Marije de Vries laten deze avond zien wat ze in huis hebben. Vanuit spoken word collectief ‘Dichter Bij Leeuwarden’ betreden woordkunstenaars Gabriela Terpstra, Crista Niklewicz en Joel Hut het podium. De optreden vinden deels in intieme setting plaats en deels op het grote podium.

Leeuwarden - Neushoorn, do 20 uur, 12,50 euro

De Wolf komt Werom…

Clara en Peter groeien op in de noordwesthoek, die in het stuk De Wolf komt Werom onder druk staat. De twee hebben al een keer de Wolf op het Wad gevangen gezet. Na twintig jaar gevangenschap is de Wolf, met de hulp van Mûs, ontsnapt en zint hij op zoete wraak. Wanneer de Wolf terugkeert, richt hij zijn pijlen op Peter en alles wat hem lief is. Maar vooral op het Waddengebied en alles wat er leeft. In dat gebied worden bewoners geconfronteerd met verzilting, bodemdaling en de Plastic Soup, maar De Wolf maakt de situatie nog een stukje erger wanneer hij met hulp gaten in de zeedijk steekt. Peter staat volledig machteloos, totdat zijn dierenvrienden hem te hulp schieten.


De Wolf komt Werom is een combinatie van Peter en de Wolf en De Notenkraker . Het muzikale arrangement van Alma Muller wordt uitgevoerd door Fanfare CMV Oranje en staat onder leiding van Bienze IJlstra. De kostuums, poppen, maskers en het decor werden ontworpen door Anne Dronkers. Het muziektheaterstuk wordt tot leven gebracht door spelers Jan Willem Hofstra, Anke Triemstra, Redmer van der Meer, Benjamin Baatje, Sietske Harkema, Jantiena de Haan en Brenda Kleefstra van De Toneelgroep. Het stuk werd geschreven en geregisseerd door Anne Bo Joostema.

Minnertsga - Theaterloods Hegebuorren, do t/m za 20 uur, za ook om 15 uur, 14 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu