Uitjes in Friesland: Damn, Honey, Rachel Croft, Jouster Fanfare Orkest en Cor Bakker, Seksklimaat, Speedmobile en Skroetbalg

Seksklimaat. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kom je verwonderen bij de show van Damn, Honey, luister naar Rachel Croft, vier de kerst met het Jouster Fanfare Orkest en Cor Bakker, leer over het leven bij ‘Seksklimaat’ of kom luisteren naar Speedmobile en Skroetbalg.

Makers Damn, Honey zijn er klaar mee

Het moeten verbergen van je zogenaamde ‘probleemzones’, het feit dat seks om de man zou draaien, dat feministen mannen zouden haten, dat het vrouwelijk orgasme een mystiek en onbegrijpelijk ding zou zijn en dat je erom vraagt als je in je billen wordt geknepen. De makers van Damn, Honey de podcast zijn er he-le-maal klaar mee. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen hebben het in hun voorstelling Zelf weten over alle vervelende zaken waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen.

Aan de hand van hun eigen ervaringen laten ze zien hoe absurd sommige dingen zijn die velen van ons als doodnormaal beschouwen. Verwacht in de voorstelling een carrousel aan slecht geacteerde sketches, wellicht wat experimentele dans hier en daar, veel zelfspot, een lach en misschien zelfs een traan. Van Voorthuizen en Hagen doorbreken taboes, zijn open over werkelijk alles en willen er daarmee voor zorgen dat hun luisteraars zich minder alleen voelen.

Drachten - De Lawei, wo 20.15 uur, 24 euro

Rachel Croft uit York komt naar Friesland

Rachel Croft werd geboren in het Engelse York en was al op jonge leeftijd bezig met kunst. Als singer-songwriter liggen haar wortels diep in de volksmuziek en als „busker” ontwikkelde ze haar eigen stijl. Inmiddels is haar muziek geëvolueerd naar een meer genre-vloeiend geluid; filmisch, indie en met een vleugje soul uit de jaren ‘70.

Door haar gevarieerde songs en in combinatie met haar sterke podiumpresentatie is ze opgevallen op een aantal toonaangevende Britse festivalpodia, maar ook verder in Europa. Ze is een graag geziene gast in Podium Pingjum; eerder gaf ze er ook al een optreden. Vrijdag is ze ook te zien bij Podium Gorter in Balk.

Pingjum - Podium Pingjum, wo 20 uur, 17,50 euro

Kerst vieren met het Jouster Fanfare Orkest

Sta je te trappelen om kerst te vieren? Het Jouster Fanfare Orkest voert je zaterdag met een groot Kerstgala mee naar warme kerstsferen. In totaal telt het Jouster Fanfare Orkest bijna zestig leden. Het orkest, The Voice of Holland zangeres Jennie Lena, pianist en presentator van de avond Cor Bakker, operazanger Marco Bakker en 110 koppig mannenkoor de Koninklijke Mastreechter Staar slaan de handen ineen voor het concert.

Zaterdag worden talloze kerstliederen ten gehore gebracht, van klassiek tot modern. Het geheel staat onder leiding van dirigent Siemen Hoekstra.

Joure - Sportfun, za 20 uur, 29,50 euro

Honderd keer ontbijten met vrienden

Maria Goos, Michiel de Jong en Sieger Sloot maakten de voorstelling Seksklimaat . Als je met twee van je beste vrienden honderd keer zou ontbijten, wat worden dan terugkerende onderwerpen? Waarvan gaan jullie met de servetten wapperen? Waarvan gaan jullie op tafel slaan? Waarvan worden jullie stil?


Seksklimaat biedt geen oplossing voor het klimaatprobleem en een beter seksleven kunnen de makers je ook niet garanderen, maar wel the next best thing: inzicht in dat wat het leven de moeite waard maakt. Het decor van de voorstelling bestaat uit wat de spelers vinden en krijgen. Dus iedereen die iets mee wil brengen voor het decor, mag dat komen brengen.

Leeuwarden - De Harmonie, wo 20.30 uur, 25 euro

Speedmobile en Skroetbalg op het podium

Wat eind 2018 begon als een eenmalig optreden waarbij Motörhead klassiekers gespeeld werden tijdens een herdenkingsshow voor Lemmy, is inmiddels uitgegroeid tot de volwaardige band Speedmobile, die klaar staat om met nieuw materiaal te laten horen. Het startsein werd twee jaar geleden al gegeven door de single Devil Of Rock & Roll gevolgd door de release van de gelijknamige EP. Hun muziek klinkt snel, furieus, met een snufje psychobilly, met punk en de nodige Motörhead-invloeden.

Dan zijn er de mannen van de band Skroetbalg (Drents voor ‘opschepper’ of ‘pocherd’). Zij bezingen in het Drents-Nedersaksisch de zaken die het leven de moeite waard maken: bier, auto’s, vechten, andermans moeder en natuurlijk hun geliefde provincie. De twee bands staan woensdag in Sneek op het podium.

Sneek - Het Bolwerk, wo 21 uur, 19 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu