Uitjes in Friesland: Onder mama's piano, Italiaanse vioolmeesters, broers op het orgel, Joy for People Gospel Choir en Lisa Ostermann

Lisa Ostermann. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kruip onder mama’s piano in Pianohuis, droom weg bij vioolstukken van Italiaanse grootmeesters, luister naar de twee broers Euwe en Sybolt de Jong, bezoek het jubileumconcert van Joy for People Gospel Choir of kom lachen met Lisa Ostermann.

Meesters uit de Italiaanse vioolcultuur

Holland Baroque bestaat uit vijftien musici. Ze gaan de samenwerking aan met violist Théotime Langlois de Swarte voor het programma Ravissante Italiaanse concerti voor strijkers . In hun concert laten ze werken van de grootmeesters van de 18de-eeuwse Italiaanse vioolcultuur - Vivaldi, Valentini, Geminiani en Tartini - horen. Langlois de Swarte maakt deel uit van de jongste generatie barokfanatiekelingen. Hij studeerde aan het Conservatoire National en is evenveel thuis in Leclair, Fauré, Couperin als Schumann. Passie en eclecticisme bepalen zijn repertoirekeuzes van de 17e eeuw tot hedendaagse muziek.

Holland Baroque is op hun beurt een veelzijdig en eigenzinnig barokorkest dat op hun instrumenten durft te zingen, dansen, huilen en te lachen. Dit alles doen de musici vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Het orkest is gevestigd in Utrecht. Tineke en Judith Steenbrink zijn sinds 2009 als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. De baroktweeling bewaakt de klank van Holland Baroque, maakt eigenzinnige programma’s en herschrijft repertoire naar de hand van het ensemble.

Leeuwarden - Grote of Jacobijnerkerk, vr 20.15 uur, 25 euro

Onder de piano van mama in ‘Pianohuis’

Zangeres, actrice en trompettiste Ella de Jong en componist en Souldada-gitarist Herman Woltman ontmoetten elkaar in 2012. Deze kennismaking leidde zowel in de opnamestudio als op de theaterplanken tot diverse producties. In het Friese jubeljaar 2018 maakten ze het veelgeprezen stuk Myn skip , over de geschiedenis van een skûtsje.

Vorig jaar verscheen hun derde album Pianohuis , met grotendeels Nederlandstalige liedjes. In de gelijknamige muziektheatervoorstelling volgen we een meisje dat opgroeit onder een piano. Daar zit ze dan, op zoek naar troost, onder de piano van haar moeder, in haar veilige holletje. Het meisje herinnert zich haar moeders spel en haar muzikale bezieling. De voorstelling van Ella & Her Man is zaterdag te zien in Drachten.

Drachten - Schouwburg De Lawei, za 20.15 uur, 21 euro

Concert van broers Euwe en Sybolt de Jong

De broers Euwe en Sybolt de Jong geven vrijdag samen een concert in de Grote Kerk van Drachten. De twee vormen sinds hun studietijd aan het Conservatorium in Groningen een orgel- en harmoniumduo en zijn zowel op nationaal als internationaal succesvol. In de afgelopen jaren verscheen een serie cd’s met arrangementen voor orgel vierhandig van cantatedelen van J.S. Bach.

Hun album Koffers vol met Bach werd uitgeroepen tot Bach CD van het jaar 2019. Ook maakten ze twee cd’s met folksong en carols waarbij het harmonium in combinatie met een vocaal kwartet centraal staat. Het duo speelt vrijdag gezamenlijk op het Hillebrandorgel.

Drachten - Grote Kerk, vr 20 uur, 8 euro

Jubileum van Joy for People Gospel Choir

Het Joy for People Gospel Choir uit Dokkum bestaat vijftig jaar. Het begon allemaal op 28 januari 1972 toen het kerkelijk centrum De Fontein in Dokkum feestelijk werd geopend. Een van de openingsactiviteiten was een jeugdavond waar de Leeuwarder gospelgroep The Gospeltrain optrad. Die avond was voor een groep jongeren uit Dokkum aanleiding om hun eigen gospelgroep op te richten. Een maand later was Joy for (the) People een feit. Het gouden jubileum wordt gevierd met een concert in De Doelstien van Dokkum.

Overdag vindt er een reünie plaats voor oud leden. In de avond worden alle registers opengetrokken voor het jubileumconcert. Er is aandacht voor gospelmuziek door de jaren heen en het reüniekoor brengt enkele gospelsongs ten gehore onder leiding van een oud-dirigent. Daarmee zingt het koor zich muzikaal de toekomst in.

Dokkum - Sporthal De Doelstien, za 20 uur, gratis

Met z’n allen en met Lisa Ostermann

Lisa Ostermann was de winnares van de Makkumer Publieksprijs tijdens de finalistentour van het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2019. Inmiddels heeft ze een volwaardig eigen programma en als onderdeel van haar prijs komt ze dat voor in Makkum spelen. Lisa weet één ding zeker, namelijk dat ze niks zeker weet.

In haar eerste voorstelling Met z’n allen zoekt ze daarom naar duidelijkheid. Dat heeft vooralsnog weinig duidelijkheid opgeleverd. Wel bracht het scherpe grappen en mooie liedjes waarin Lisa wordt begeleid door een live-band en dansgroep die bestaat uit Lisa. Leden van Cultureel Podium Makkum krijgen voor een toegangskaartje 5 euro korting.

Makkum - Doopsgezinde Kerk (De Vermaning), za 20 uur, 15 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu