Uitjes in Friesland: Kemp&Stek, Theater Rast, Diederick Ensink, Art Noord en toneelvereniging Op ‘e nij Bigoun

Diederick Ensink. FOTO GOVERT DE ROOS

Therapeut en acteur geven een theatercollege over een blij brein, Theater Rast brengt een Tarantinesk liefdesverhaal, multi-instrumentalist Diederick Ensink vormt een compleet orkest in zijn eentje, kunst kijken op Art Noord en een jubileumstuk van Op ‘e nij Bigoun.

Gaat een blij brein je helpen?

Een blij brein is het best voorbereid op alle mooie, ontroerende, maar ook lastige en pijnlijke zaken van het leven. Maar hoe krijg je een blij brein? In het theatercollege Geluk, wat een gedoe! leggen therapeut Jeroen Stek en acteur Ton Kemp je dat haarfijn uit .

Vanuit de nieuwste kennis over het brein laten Kemp & Stek zien dat het wel degelijk verschil maakt hoe je brein geladen is. Je brein reageert soms oerdom en dan weer superslim. De twee nemen je in hun college mee naar de uithoeken van het blije brein.

Leeuwarden - Tryater, vr en za 20.15, 16,50 euro

Tarantinesk liefdesverhaal in het theater

Theater RAST staat stevig met haar voeten in de veranderende samenleving en reageert vanuit Turks-Nederlands DNA op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt. De groep brengt het soort verhalen dat niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien is. Grace, een stuk van Ada Ozdogan en Momo Samwel, is een Tarantinesk liefdesverhaal dat zich afspeelt in een kapitalistische, westerse wereld, waar de tijd aangebroken is voor justice en payback.

Het stuk herschrijft onze blik op het slavernijverleden. Regisseur Ozdogan houdt het westen met dit verhaal een spiegel voor over de ideologieën die het zichzelf toe-eigent en de leugens over de geschiedenis die het zichzelf voorhoudt, uit angst voor de waarheid. Om vervolgens letterlijk alles aan flarden te schieten. Grace wordt een Nederlandse Django Unchained , waarin elk ego te groot lijkt en gerechtigheid wordt voltrokken jegens hen die kwaad hebben gedaan. Alleen de liefde zal overleven op de achtergebleven rokende en dampende aarde.

De voorstelling valt onder de Stormavond van de Lawei waar professionele makers die wellicht minder bekend zijn te zien, maar die beslist (aanSTORMend) talentvol zijn. Het zijn de theater- en dansmakers van nu.

Drachten - De Lawei, do 20.30 uur, 20 euro

Een compleet orkest in je eentje

Muzikale duizendpoot Diederick Ensink maakt er een sport van om zoveel mogelijk instrumenten te bespelen. Op zevenjarige leeftijd begon hij met vioolles, maar al snel liep het uit de hand. Een gezonde verslaving, noemt hij het zelf. Het liefste zou hij alle instrumenten van een orkest bespelen en er ook nog bij zingen. Kansloos? Niet als je Diederick Ensink heet.

De ‘muziekinstrumententeller’ is inmiddels de tien gepasseerd, genoeg om met technische hulpmiddelen als een loopstation in zijn eentje dat gedroomde orkest live tot leven te roepen. In Diederick’s debuut vertelt Ensink zijn persoonlijke verhaal aan de hand van liedjes uit diverse muziekgenres: van Shaffy tot Coldplay, van Beethoven tot Billy Joel én eigen songs.

Franeker - De Koornbeurs, vr 20.15 uur, 19,50 euro

Vierdaagse kunstbeurs viert vierde editie

Zeventien galeries en kunsthandels uit het noorden en de rest van Nederland zijn vanaf donderdag vier dagen lang te gast in Museum Belvédère, tijdens de vierde editie van museale kunstbeurs Art Noord . Museum Belvédère biedt hiermee, in beide museumvleugels, opnieuw een platform aan moderne en eigentijdse kunst uit het noorden, maar ook andere delen van Nederland.

De deelnemers tonen een representatieve selectie uit hun bestand en hebben werk van tenminste één jonge kunstenaar opgenomen in hun presentatie. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn te koop. Ook is er een uitgebreid randprogramma met lezingen, rondleidingen en introducties ‘kunst kijken en waarderen’.

Een bijzondere bijdrage wordt verzorgd door kunstenaars Gosse Koopmans en Christiaan Kuitwaard die elkaar op zaal portretteren. Behalve de zeventien deelnemende galerieën en kunsthandels verzorgt ook Afslag BLV – de dependance van Museum Belvédère in Heerenveen-centrum waar het werk van jonge makers wordt getoond – tijdens Art Noord een presentatie.

Oranjewoud - Museum Belvédère, do t/m zo 10-17 uur, 15 euro (passepartout alle vier dagen 20 euro, museumkaarthouders 3 euro)

Jubileumvoorstelling van toneelclub Op ‘e nij Bigoun | Advertentie

Toneelverening Op ‘e nij Bigoun uit Oudega brengt dit jaar het jubileumstuk Ut fan hûs as op fekânsjere op de planken en staat in het teken van 75 jaar toneel in Oudega. Het stuk gaat over de toneelvereniging zelf die te kampen krijgt met verdwenen geld. Het verhaal speelt zich af in een gemengde gevangenis.

Daar ontmoet je als publiek bijzondere personen die daar zitten door rechterlijke uitspraken. Er komt bezoek langs voor de gevangen om hun te steunen en te verhoren waarom ze vastzitten. Het is een komen en gaan met mensen voor en achter de tralies. Hoe zal het met de gevangen aflopen? Zitten ze daar terecht of onterecht?

Oudega - Gebouw aan De Geasten 7, 7 okt, 8 okt, 14 okt en 15 okt, 20 uur, 15 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu