De Likt, Lenny Kuhr, Vivaldi, Het Verhalen Cabinet, Jos Harteveld en Peter Krako, IPC Kwartet en Han Bennink: de leukste uitjes in Friesland

De Likt. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Of je nu houdt van De Likt, Lenny Kuhr, Vivaldi, Het Verhalen Cabinet, Han Bennink of de muziek van Neil Young, er zijn meer dan genoeg muzikale uitjes te vinden in Friesland de komende dagen.

Muzikaal vermaak op Rottumeroog

Het Verhalen Cabinet uit Usquert speelde al diverse keren Vermaak op Rottumeroog, 1914-1918 voor uitverkochte zaaltjes. De muzikale en emotionele voorstelling gaat over de noordelijkste wachtpost van Nederland in de Eerste Wereldoorlog. Veel Friese mannen werden gemobiliseerd op onder andere Rottumeroog en waren maandenlang van huis. Tegelijk overspoelden Belgische en Franse vluchtelingen de provincie Friesland. De soldaten werden in hun diensttijd vermaakt door veel artiesten.

Met muziek bestaande uit zang, piano, accordeon, viool en klarinet door Esther de Boer en Laura Iwema en de knappe goocheltrucs door George Tokaya wordt dit verhaal van verteller Erik de Graaf geïllustreerd. Van de wonderbaarlijke reis naar Rottumeroog en het optreden in 1915 van drie artiesten op het eiland. Deze artiesten verbleven enkele dagen op Rottumeroog om de gemobiliseerde soldaten te amuseren. Kaarten kunnen worden gereserveerd door te bellen met 0517 532059 of 06 17090418.

Wons - Dorpshuis It Bynt, vr 19.30 uur, 5 euro

Nummers van Neil Young en zijn muzikale makkers

De Friese Muzikanten Jos Harteveld en Peter Krako spelen vrijdag in de voormalige Doopsgezinde Kerk van Aldeboarn het album Harvest van de Canadese Neil Young. Deze plaat uit 1972 was het vierde studioalbum van deze singer-songwriter en bracht hem zijn grote internationale doorbraak. Grote hit singles Heart of Gold en Old Man zijn bij velen bekend. Krako en Harteveld laten vele klassiekers van Young horen met twee stemmen en gitaren.

Ook komt er een tweede set met aandacht voorander werk van Neil Young en van de verschillende top artiesten die aan Harvest meewerkten, zoals David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, Linda Ronstadt en James Taylor.

Aldeboarn - De Fermanje (voormalige Doopsgezinde kerk), vr 20 uur, 12,50 euro

Alle lagen van ‘De Vier Jaargetijden’

Gabriël Vriens is op uitnodiging van Zin in Zuid in de Sionskerk van Oudeschoot om een lezing te geven over De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi. De vier vioolconcerten van Vivaldi uit 1723 zijn wereldberoemd. Er valt genoeg over deze stukken te zeggen; Vivaldi heeft teksten bij de partituren uitgegeven waarin hij aangeeft wat bedoeld wordt met de muzikale thema’s en opbouw.

Tijdens zijn lezing leest Vriens teksten voor en licht hij ze toe, uiteraard in combinatie met het beluisteren van de bekende muziek. Daarnaast wordt ook aandacht gegeven aan de karakteristieke vormen van deze barokke vioolconcerten. Er valt eindeloos veel te ontdekken over wat de muziek te zeggen heeft en uitbeeldt in klanken.

Oudeschoot - Sionskerk, vr 20 uur, 5 euro

De Likt komt met ‘Ctrl-Alt-Delikt’

De Likt zette voor corona de Grote Zaal van Neushoorn helemaal op stelten. Deze groep uit Rotterdam komt weer terug naar Leeuwarden met een hele stapel aan nieuw materiaal van hun nieuwe plaat Ctrl-Alt-Delikt . Op dit album flirt De Likt met een retro-digitale, soms early 90’s game-achtig geluid.

Tegelijk zoekt het steeds een organische, soms analoge sfeer op. De plaat die is gedrukt op transparant vinyl en de bijbehorende hoes van transparant plastic stralen diezelfde combinatie uit. Op het album knalt De Likt als vanouds, maar bewijst het ook een volwassen act geworden te zijn.

Leeuwarden - Neushoorn, vr 20.45 uur, 19 euro

Lenny Kuhr hoort nog steeds op het podium

Lenny Kuhr laat in een concert liedjes horen uit haar rijke oeuvre. Ruim vijftig jaar nadat ze voor Nederland het Songfestival won – in 1969 – keert de zangeres terug met een nieuw album. Op de titelloze plaat, die eind januari bij Excelsior verscheen, treedt ze met verrassende resultaten uit haar comfort zone.

Met haar nog immer spatzuivere stem en nieuwe liedjes bewijst Kuhr dat ze nog steeds op het podium hoort te staan. Tijdens haar concert laat ze ook werk horen dat speciaal voor haar geschreven werd door onder anderen Stef Bos, Spinvis, Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna. Daarnaast doet ze een greep uit haar grote en levendige oeuvre.

Drachten - De Lawei, vr 20.15 uur, 21 euro

Eindconcert Festival HANBENnInK yn Fryslân: ICP kwartet | Advertentie

Drummer & beeldend kunstenaar Han Bennink bereikte dit jaar de 80-jarige leeftijd en zit al meer dan 60 jaar in het vak. Nog tot en met 4 december viert hij zijn jubileum met het festival HANBENNINK80 in Fryslân. Vanaf 2 oktober hebben op vier verschillende plekken op de grens van Drenthe en Friesland exposities plaatsgevonden en een concertserie van dertien concerten tijdens en bij de vier exposities. In Museum Belvédère in Oranjewoud wordt het festival zaterdag 3 december afgesloten met een concert van het ICP orkest waarin multitalent Bennink de drums bespeelt.

De musici van het ICP orkest spelen samen in voltallige orkestsamenstelling en in kleinere bezettingen, van duo tot septet. In Museum Belvédère treedt het ICP op als kwartet met Michael Moore (altsaxofoon), Mary Oliver (viool en altviool), Ernst Glerum (contrabas) en Han Bennink (drums). Tickets zijn te reserveren via het email adres hanbennink80@gmail.com .

Oranjewoud - Museum Belvédère, za 16 uur, 15 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu