De Leeuwarder Courant organiseert het voorleesfestival 'Stukgelezen' en heeft jouw hulp nodig: doe je mee?

Felix Vallotton, La liseuse (1922)

De cultuurredacties van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden organiseren samen een voorleesfestival. Online. En jij, beste lezer, bent de hoofdpersoon.

Boeken kun je niet lezen, volgens schrijver en lezer Vladimir Nabokov, alleen herlezen. ,,Een goede lezer, een belangrijke lezer, een actieve en creatieve lezer is een herlezer. Als we een boek lezen, kost het tijd. We hebben geen zintuig (zoals het oog bij het bekijken van een schilderij) dat het hele beeld in een keer ziet, en daarna van details kan genieten. Maar als we het boek voor de tweede, derde, vierde keer lezen, dan bekijken we het in zekere zin als een schilderij.’’

Iedereen heeft wel een boek dat je steeds weer uit de kast pakt

Of Nabokov gelijk heeft of niet, iedere lezer heeft wel zo’n boek dat hij of zij nu en dan weer uit de kast past, om die ene passage te zoeken. Of dat hij of zij juist helemaal herleest, om de zoveel jaar. Het boek dat altijd op het nachtkastje ligt. Het boek waarvan hij of zij hele stukken uit het hoofd kent, die af en toe zomaar te binnen kunnen schieten.

Of waarvan hij of zij een fragment van op het prikbord heeft geplakt, omdat het zo geestig gevonden is, zo prachtig geschreven, of zo beeldend. Zo’n fragment dat onmiddellijk opvrolijkt, of juist bedrukt en stemmig maakt. Daar zijn we naar op zoek voor ons voorleesfestival Stukgelezen , van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden gezamenlijk. Zulke fragmenten, zulke boeken, hoe meer hoe beter.

We verzamelen de komende tijd zoveel mogelijk van zulke fragmenten en boektitels en gaan een aantal van de inzenders benaderen om het voor te lezen voor een kort filmpje en daar iets over te vertellen. Die filmpjes komen op de websites van beide kranten.

Ja natuurlijk, met zijn allen in een knus theatertje of een boekwinkel was ook leuk geweest, maar dat kan nu eenmaal even niet. Dat is ook niet erg , want het gaat hier juist om het intieme, de persoonlijke band met een heel eigen boek.

Stuur jouw bijdrage in

Je hoeft het boek niet aan te bevelen, misschien vinden anderen het helemaal niks, dat doet er niet toe. We hoeven geen lijsten met favorieten waar iedereen het over eens is. We willen juist horen over dat eigen boek, die geheime schatkamer tussen twee kaften. En dan daar een parel uit.

Stuur jouw bericht liefst dit weekeinde nog naar: cultuur@lc.nl.

Let op: je hoeft geen complete fragmenten, hoofdstukken of iets dergelijks op te sturen. Een titel en een korte uitleg zijn genoeg, En vergeet niet jouw naam , woonplaats en telefoonnummer te vermelden.

Nieuws

menu