Nieuwe dramaserie ‘Arcadia’ met Monic Hendrickx beschrijft een wereld vol strenge regels

Monic Hendrickx, hier met regisseur Tim Oliehoek: „Ik heb het geluk gehad dat ik niet al te veel obstakels ben tegengekomen in mijn leven.”

Monic Hendrickx, hier met regisseur Tim Oliehoek: „Ik heb het geluk gehad dat ik niet al te veel obstakels ben tegengekomen in mijn leven.” Foto Maarten de Bouw

In de Nederlands-Vlaamse fictieserie ‘Arcadia’ wordt het lot van de inwoners bepaald door hun persoonlijke burgerscore. Wanneer in de familie Hendriks is geknoeid met de cijfers heeft dat verstrekkende gevolgen voor iedereen uit dit samengestelde gezin, bijeengehouden door moeder Cato (Monic Hendrickx).

Monic Hendrickx (56) zou de achtdelige serie omschrijven als near fiction . „Het speelt zich af in een bedachte wereld, die wel herkenbaar is. Soms ben ik zelfs bang dat we hier naartoe gaan. In Arcadia mag je pas meedoen als je een bepaalde score behaalt, alleen dan krijg je genoeg te eten en voldoende geld. Zo niet, dan moet je naar buiten, naar gevaarlijk gebied dat eigenlijk gelijk staat aan een terdoodveroordeling.”

Cato heeft met haar echtgenoot Pieter een samengesteld gezin van in totaal vier dochters die dankzij hun hoge scores een goed en veilig leven leiden. „Dan blijkt papa te hebben gefraudeerd, hij moet naar buiten”, vertelt Hendrickx. „Het is Cato’s taak om de meiden bij elkaar te houden. Dat lukt de ene dag beter dan de andere. De een sluit zich aan bij de militaire politie, de ander bij het verzet, een volgende loopt verdwaasd rond.”

Dwingende regels

De productie werd gefilmd tijdens de pandemie. „In de trein naar België droegen we mondmaskers en werd onze corona-app gecheckt. Op de set moesten we als onze personages onze handen laten chippen. Zo gingen we van de realiteit over naar fictie.”

De actrice vertelt over de dwingende regels in Arcadia . „Je moet gezond eten, goed sporten, je gedragen zoals het hoort. Je scoort op fitheid, hart voor de zaak, intelligentie. De pikorde zie je ook aan de kleding: Cato draagt alle goede stoffen, mooi wol, echt leer. Wie een treetje lager staat in de hiërarchie, draagt mindere dure kleding. Iets wat, ondanks dat de meeste mensen dat niet willen, in de echte wereld ook aan de hand is. Het idee dat het je eigen schuld is als je erbuiten valt, slaat natuurlijk nergens op. Net als het waanidee dat je minder waard bent als je minder scoort. Ik denk niet dat films en series de wereld kunnen veranderen, maar er zit wel een lichte waarschuwing in.”

Flinke score

Cato heeft een flinke score: een ruime 8. Wat zou Monic Hendrickx als zichzelf halen? „Ha, ik denk dat ik nog wel aardig zou scoren omdat ik redelijk goed voor mezelf zorg. Ik heb het geluk gehad dat ik niet al te veel obstakels ben tegengekomen in mijn leven, waardoor ik geen slechte keuzes heb hoeven te maken. Daarbij realiseer ik me wel degelijk dat dat een enorme luxe is dat ik op de goede momenten de juiste mensen heb ontmoet.”

„Ik heb niets met uitspraken als ‘ik ben zo succesvol omdat ik zo gepassioneerd ben’, want er zijn mensen met evenveel passie die keihard tegen een muur aanlopen.” En een slogan als ‘als je maar echt wil, lukt het’ is ook onzin. „Natuurlijk is wilskracht een heel grote factor, maar absoluut niet zaligmakend.”

Yoga

Onlangs was de film Penoza (het slotstuk van de tv-hit) op tv te zien, waarin Hendrickx de zwarte weduwe Carmen portretteert. Hoopt ze dat Arcadia helpt om de populaire drugsbazin hiermee wat meer op de achtergrond te zetten? „Ik word nog vaak op haar aangesproken. Ik denk dat ik nooit meer van Carmen af kom en dat vind ik helemaal niet erg. In Arcadia zie ik er anders uit, dus ik hoop dat het publiek mij echt wel als een ander personage kan zien. En ik draag hierin ook geen leren jasjes.”

In dat favoriete kledingstuk van Carmen loopt ze privé trouwens nog wél vaak rond. Met een lach: „Ik heb destijds de halve outfit van Carmen overgenomen. Of ik ook iets van Cato uit Arcadia mee naar huis heb genomen? Ja, een legging, ze doet aan yoga, want dat is goed voor de score.”

Hoe groot wordt Arcadia ? „Oeh, dat is lastig voorspellen. Ik heb goede hoop dat veel mensen gaan kijken. Er zitten veel jonge, coole meiden in en dit is ook leuk voor mijn generatie. Het is een spannend familiedrama waarin, los van de boodschap, genoeg te beleven valt.”

Vanaf 19 maart ‘s zondags om 20.20 uur te zien op NPO 3.