Cambuur gaat met vragen richting trainingskamp: 'Daar werken we hard aan, Gerald van den Belt en ik'

Het trainingskamp deze week in Epe komt voor SC Cambuur op een goed moment. Het oefenverlies tegen PEC Zwolle bewees dat er nog werk aan de winkel is.

Cambuur-speler Alex Bangura (rechts) flitst langs Jarno Westerman van PEC Zwolle in het oefenduel in Zwolle, zaterdag.

Cambuur-speler Alex Bangura (rechts) flitst langs Jarno Westerman van PEC Zwolle in het oefenduel in Zwolle, zaterdag. Foto Henk Jan Dijks

,,Er kunnen altijd dingen beter”, zei aanvoerder Erik Schouten zaterdagmiddag nadat hij met Cambuur verloor in Zwolle. ,,Maar laten we het ook niet groter maken dan het is.”

Dat laatste was niet om schouderophalend over te gaan tot de orde van de dag. Spelers en staf weten naar eigen zeggen ook dat er ruimte is voor verbetering en vooral waar die ruimte kan worden gevonden. Het kan beter, het moet beter; dat besef is er. Anderzijds gaan er ook veel dingen al wel goed en die moeten ook niet vergeten worden, wilde Schouten er maar mee zeggen.

Eerst maar eens dat laatste. Want de wedstrijd tegen Zwolle was op voorhand een mooie graadmeter. Immers, oefenduel nummer één was een eclatante zege op een zwak Telstar en oefenduel nummer twee mondde uit in winst op een buitenlandse opponent (RWDM uit België) die in een 5-2-3 systeem speelde. Met dat systeem zal Cambuur in de eredivisie niet of nauwelijks te maken krijgen.

Het duel met een competitiegenoot als PEC Zwolle zou dus veelzeggender zijn. Cambuur liet bij vlagen zien dat de spelopvatting hetzelfde zal blijven als vorig seizoen: verzorgd voetbal, vooruit denkend maar wel met geduld, druk willen zetten op de tegenstander. Voetbal van achteruit lukte heel aardig en een op papier dynamisch middenveld met veel voetballend vermogen is er ook nog steeds. Niet voor niets kwamen er vanuit het Zwolse kamp complimenten over het spelidee.

Maar daar zit ‘m de crux: het spelidee, de opvatting, is één. De uitvoering is twee. En daar schortte het zaterdag te veel en te vaak aan bij Cambuur. ,,We komen tot hier en niet verder”, zei trainer Henk de Jong na afloop, wijzend richting halverwege de helft van de tegenstander. Oftewel: de diepgang en snelheid voorin mist. Dat was een voorname reden waarom de Leeuwarders onderuit gingen tegen PEC; aanvallend kregen ze te weinig voet aan de grond.

Cambuur kon bijvoorbeeld spitsen Tom Boere en diens vervanger Sam Hendriks niet goed bereiken, kwam niet of nauwelijks tot kansen en trof alleen doel uit een rake strafschop van Robin Maulun na rust. Voor de thee maakte Saymak namens PEC de 1-0 uit een rebound, Reijnders scoorde diep in de tweede helft met een hard schot de winnende treffer van de thuisclub. Meer dan wat schoten van afstand en een wegens buitenspel afgekeurde kopgoal van Schouten kon Cambuur er niet meer tegenover zetten.

Al met al was het spel zaterdag niet des Cambuurs. ,,Verdedigend stond het wel aardig, we gaven weinig weg. Dat is goed”, constateerde Schouten. Dat zag ook De Jong. ,,Maar”, voegde die toe, ,,druk zetten is en blijft een punt waar we aan werken, dat is wel een van de accenten voor het trainingskamp deze week.”

Wat zaterdag niet hielp was de smalle selectie van Cambuur. Die behoeft sowieso aanvulling en werd zaterdag extra gekortwiekt door kwetsuren en coronabesmettingen (twee spelers en een staflid). Zo waren er blessures voor Calvin Mac-Intosch en Jasper ter Heide en ontbrak ook Sonny Stevens, plus sinds vrijdag ineens David Sambissa en Issa Kallon.

,,We proberen met alle macht corona buiten de deur te houden”, zei De Jong. ,,Dat ging goed en het is ongelukkig hoe het toch binnen is geslopen. Pure pech. We letten er met z’n allen juist zo goed op.” Zo reist Cambuur bijvoorbeeld niet met de spelersbus tijdens de voorbereiding, maar in eigen auto’s. Garanties zijn er echter niet, zo blijkt.

,,Het kan gebeuren”, wist ook Schouten, die zich naar eigen zeggen geen zorgen maakt over eventuele verspreiding binnen de selectie. ,,Je moet goed oppassen, we houden ons aan de regels en verder moeten we ook dit nu niet te groot maken. Het is zonde, maar ik ben niet bang of in paniek.”

Paniek is er bij Cambuur evenmin over het uitblijven van versterkingen. ,,Daar werken we hard aan, Gerald van den Belt en ik”, herhaalde De Jong ter geruststelling. Ja, zei de coach, het liefst wil ook hij bij de seizoenstart op 15 augustus tegen FC Groningen al meerdere nieuwelingen binnenboord hebben. Maar het is en blijft het lot van Cambuur: wie huurspelers wil, is afhankelijk van andere clubs.

Geduld is dus het sleutelwoord. Zo ook in het geval van de Nederlandse vleugelspits Crysencio Summerville. Cambuur is geïnteresseerd, maar zijn club Leeds United heeft nog altijd geen haast met verhuur. Bronnen in Engeland laten weten dat coach Marcelo Bielsa pas over enige dagen of zelfs weken wil besluiten wat zijn plannen zijn met Summerville.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur