Droom van slechtziende truckliefhebber Ynte (14) komt uit: 'Altijd wens gehad om in een vrachtwagen te rijden'

Ynte Reitsma (14) uit Oudehaske lijdt aan een energiestofwisselingsziekte en heeft een verminderd zicht, maar dat weerhield hem niet van zijn droom ooit een vrachtwagen te besturen. Zaterdagmiddag kwam zijn wens in vervulling bij Verkeersschool Hielkema in Heerenveen.
Lees meer over
Heerenveen

Ynte is al zijn hele leven gek van vrachtwagens. Toen hij als baby op de commode lag, hoorde hij volgens zijn moeder Nienke Kroes al van ver dat er een truck aan kwam rijden. ,,Ik had altijd de droom om in een vrachtwagen te rijden”, vertelt hij. ,,Net als mijn vader lijkt het mij ook leuk om vrachtwagenchauffeur te worden, maar door mijn ziekte en slechte zicht kan dat niet.”

Stofwisselingsziekte

De jonge truckliefhebber lijdt aan een energiestofwisselingsziekte die uiteindelijk resulteert in hersenschade, rolstoelafhankelijkheid en een verkorte levensverwachting. Daarnaast ziet hij slecht. ,,Momenteel tussen de 16 en 20 procent, ongeveer.”

Lees ook | Laatste zet nodig voor medicijn voor energiestofwisselingsziekte

Zaterdagmiddag werd Ynte verrast met een rijles bij Verkeersschool Hielkema in Heerenveen. Familie, vrienden en tientallen vrachtwagenchauffeurs uit de buurt kwamen naar het industrieterrein om te kijken hoe Ynte zijn rondjes over de parkeerplaats reed. ,,Het was echt leuk. Dit had ik niet aan zien komen.”

Bekijk de video om te zien hoe Ynte het ervan af bracht.