Aangeboden door: Snijders Advocaten

Wat te doen als je in een onverwarmd kantoor werkt? Dit zijn je rechten

Foto: pexels.com

De winter kan een zware tijd zijn voor werknemers die werken in kantoren die geen adequate verwarming hebben. Gelukkig worden de rechten van werknemers wettelijk beschermd en zijn er stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je werkplek comfortabel en veilig is. Laten we eens kijken wat je moet weten over je rechten als werknemer in een onverwarmd kantoor:

De juiste temperatuur

Volgens de wet moeten alle werkgevers hun werknemers een „redelijke temperatuur” bieden. Dit betekent dat de temperatuur comfortabel genoeg moet zijn voor werknemers om hun werk te kunnen doen zonder zich afgeleid of ongemakkelijk te voelen. Als jouw werkgever niet voor een redelijke temperatuur zorgt, kan dat beschouwd worden als een overtreding van de arbeidswetgeving. Mochten hier twijfels over zijn, dan kun je altijd een terecht bij een advocaat zoals Snijders Advocaten voor juridisch advies.

Mag je eisen voor een hogere verwarming?

Als het voor jou gewoon te fris is op kantoor, laat je dan niet in de kou staan! Onderneem actie en praat met je ondernemingsraad; een discussie tussen werknemers en hun werkgever kan leiden tot wat broodnodige warmte. Als dat niet werkt, trek dan die gezellige laagjes aan - er gaat niets boven een extra warme trui als de temperaturen laag zijn.

Buiten werken: hoe zit dat?

Dappere bouwvakkers nemen stelling tegen vrieskou! Buiten werken in de winter kan verraderlijk zijn, maar de CAO Bouw & Infra staat achter hen - als de gevoelstemperatuur onder de zes graden zakt of er bevroren omstandigheden zijn, mogen ze het voor gezien houden. En dus alle lof voor deze hardwerkende helden van ijzige weersomstandigheden!

Verplicht naar werk met sneeuw

Hoe werkt het als je ingesneeuwd bent? Thuiswerken kan de juiste keuze zijn als het haalbaar is, maar als het weer extreem wordt en het vervoer niet betrouwbaar is, moeten werknemers toch hun uiterste best doen om op te dagen. Het kan daarbuiten gevaarlijk zijn - dus als een werknemer niet veilig kan reizen, moet hij het risico niet nemen! In plaats van bestraft te worden voor het niet maken van de reis, wordt je loon niet gekort, want dit wordt beschouwd als een omstandigheid van overmacht.

Gezondheidsproblemen

Werken in een onverwarmd kantoor kan gevolgen hebben voor de gezondheid als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Koude temperaturen kunnen je lichaam belasten en het stressniveau verhogen, wat na verloop van tijd kan leiden tot vermoeidheid en andere lichamelijke kwalen.

4 tips voor werken in een onverwarmd kantoor

Werken in een koud kantoor kan ondraaglijk zijn - letterlijk. Maar als je kantoor onverwarmd is, maak je dan geen zorgen! Je kunt warm en productief blijven met deze vier tips. We laten je zien hoe je warm kunt blijven en het meeste uit je werkdag kunt halen ondanks koude temperaturen:

#1 Investeer in extra lagen: De beste manier om warm te blijven als je op een kil kantoor werkt, is door laagjes aan te trekken! Begin met een basislaag die vocht van je huid afvoert, zoals een lichtgewicht shirt met lange mouwen of een dunne coltrui. Maak het af met een gezellige trui, sjaal en muts als dat nodig is. En vergeet je voeten niet! Dikke wollen sokken houden ze de hele dag lekker warm.

#2 Maak gebruik van verwarmingstoestellen: Als je gedurende de dag wat extra warmte nodig hebt, overweeg dan te investeren in een kleine elektrische ruimteverwarming of draagbare radiator die je op je bureau kunt aansluiten. Zorg er wel voor dat de verwarming die je gebruikt voldoet aan de veiligheidsnormen en geen brandgevaar oplevert!

#3 Neem buiten pauzes: Neem, indien mogelijk, gedurende de dag regelmatig pauzes om een frisse neus te halen en buiten te bewegen - ook al is het buiten koud! Dit geeft je lichaam een kans om te bewegen na urenlang achter je bureau te hebben gezeten en helpt je energieniveau te verhogen zodat je productief kunt blijven in drukke tijden.

#4 Zorg dat je snacks bij de hand hebt: Snacken is niet alleen goed voor het moraal - het helpt ook om lichaamswarmte op te wekken! Houd gezonde snacks zoals noten of trail mix in de buurt van je bureau, zodat je altijd iets warms hebt om van te snoepen.

Nu de winter nadert, is het belangrijk te weten wat je rechten zijn als werknemer in een onverwarmd kantoor. Door je vertrouwd te maken met de relevante wetten en zo nodig actie te ondernemen, kun je ervoor zorgen dat je kantoor de hele winter een comfortabele werkplek is!

Nieuws

menu