Letselschade als gevolg van een verkeersongeluk

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Iedere dag gebeuren er honderden verkeersongevallen in Nederland. Vaak gaat het aan je voorbij, tot het moment dat je zelf opeens bij een ongeluk in het verkeer betrokken raakt. Meestal buiten jouw schuld. Bijvoorbeeld omdat iemand bij je achterop rijdt of omdat je als fietser geen voorrang krijgt van een auto.

Omdat het misschien 1 x in jouw leven voorkomt, weet je even niet wat te doen na een aanrijding. Wie is schuldig bij een aanrijding, hoe stel je iemand aansprakelijk en welke schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking? Kan een letselschade advocaat hierbij helpen en wat kost dit dan? Allemaal vragen die na een ongeluk in het verkeer in je op kunnen komen.

Een verkeersongeluk, wat nu?

Na een ongeval in het verkeer kom je dus met veel vragen te zitten. Een letselschadeadvocaat kan jou hierbij helpen, zoals een letselschade advocaat in Amsterdam na een aanrijding in onze hoofdstad. Je kunt echter in veel gevallen ook prima zelf jouw letselschadeclaim bij een verzekeraar indienen. Hieronder tref je vast een aantal tips aan!

Vul altijd een schade-aanrijdingsformulier in!

Ben je aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Alle motorrijtuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit op basis van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. In deze wet is ook opgenomen dat je jouw letselschadeclaim rechtstreeks bij de schadeverzekeraar van de tegenpartij kunt dienen. 

Van belang is wel dat je richting de verzekeraar bewijst dat de tegenpartij schuldig is aan het ontstaan van het ongeval. Dit doe je door het samen met de tegenpartij invullen van een schade-aanrijdingsformulier. Hierin kun je belangrijke informatie kwijt, zoals de toedracht van het ongeval en de verzekeringsgegevens van beide partijen. Maar ook wordt op het schadeformulier de vraag gesteld of je letsels aan het ongeluk over hebt gehouden. Op de achterkant van het aanrijdingsformulier kun je dan vervolgens aangeven waaruit dit letsel precies bestaat.

Een groot voordeel van het schade-aanrijdingsformulier is ook dat je de toedracht van het verkeersongeluk kunt tekenen en kunt aangeven wat er dan precies gebeurd is. Denk aan een kop-staartbotsing of het niet verlenen van voorrang op een voorrangsweg.

Laat u ook de tegenpartij het schadeformulier ondertekenen? De inhoud van het schadeformulier is dan bindend tussen partijen. U kunt dan eenvoudig het schadeformulier naar de verzekeraar sturen van de persoon die u heeft aangereden en om een schadevergoeding vragen.

Welke letselschade kosten worden vergoed?

Letselschade bestaat uit veel soorten schadeposten. Al deze schadeposten kunnen onderverdeeld worden in kosten en schade. Maar ook materiële schade en immateriële schade.

Materiële schade is alle schade die op geld waardeerbaar is en hieronder vallen kosten zoals medische kosten als het eigen risico en kosten voor behandelingen van de fysiotherapeut of psycholoog. Immaterieel is de schade die juist niet op geld te waarderen is. Denk daarbij aan pijnklachten, rijangst en psychische klachten.

Bij materiële schade gaat het niet alleen om kosten, maar ook om andere schade, zoals loonschade als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Maar ook pensioenschade en schade als gevolg van een studievertraging valt onder materiële schade.

Wanneer dan wel een letselschade advocaat inschakelen?

Is er sprake van licht letsel, tijdelijke klachten zoals spierpijn klachten en een schaafwond of ben je na een aantal weken weer volledig hersteld? Dan is het niet nodig om voor het verhalen van jouw letselschade een letselschade advocaat in te schakelen. Heb je echter ernstig en blijvend letsel aan het ongeval overgehouden? Dan is het raadzaam om toch die letselschade advocaat in Amsterdam in te schakelen na een ongeluk op de fiets. Dit is ook zo bij toekomstige schade.