Collectieve zorgverzekering: dit houdt het in

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Richt je dan niet tot één verzekeraar, maar kijk wat de verschillende verzekeraars jou te bieden hebben. Wanneer je dit doet, ontdek je al snel dat er behoorlijk wat mogelijkheden zijn op het gebied van zorgverzekeringen.

Je kunt het basispakket afsluiten, maar ook kiezen voor de basisverzekering met een aanvullende verzekering. Ben je op zoek naar een zorgverzekering als je 18 jaar en thuiswonend bent? Kijk dan eens naar een studentenzorgverzekering. Daarnaast biedt vrijwel iedere zorgverzekeraar ook een collectieve zorgverzekering aan. Veel mensen hebben hier weleens van gehoord, maar lang niet iedereen weet wat het is. Daarom vertellen wij je hier alles wat je moet weten over een collectieve zorgverzekering.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Voordat we verder ingaan op de inhoud van een collectieve zorgverzekering, is het eerst handig om te weten wat dit precies is. Kort door de bocht is het niets meer dan een verzekering die je afsluit met een grote groep mensen. Een collectieve zorgverzekering kan bijvoorbeeld afgesloten worden voor medewerkers van een bedrijf of leden van een sportclub. Wanneer je voor een collectieve zorgverzekering kiest, is het niet nodig om je ook nog individueel te verzekeren voor zorgkosten.

Korting op de premie

Twijfel je nog of deze verzekering iets voor jou is? Dan ben je vast en zeker benieuwd naar de voordelen van een collectieve zorgverzekering. De meeste mensen sluiten deze verzekering af omdat zij korting op de premie krijgen. Hierdoor betaal je een lager bedrag per maand. Vanaf 2023 is dit niet langer het geval als je alleen de basisverzekering afsluit. Verzekeraars mogen dan namelijk geen korting meer geven op het basispakket.

Als je alleen de basisverzekering afsluit, is een collectieve zorgverzekering vanaf 2023 een stuk minder interessant. Ben je aanvullend verzekerd? Dan kan het nog steeds de moeite waard zijn. Als je twijfelt tussen wel of geen tandartsverzekering vanwege de kosten, kan het interessant zijn op zoek te gaan naar een collectieve zorgverzekering. Doordat er geen maximumpercentage geldt voor de collectiviteitskorting, is het goed mogelijk dat je een verzekeraar vindt waarbij je een goedkope aanvullende tandartsverzekering af kunt sluiten. Hierdoor ben je onderaan de streep mogelijk (veel) goedkoper uit dan wanneer je individueel een zorgverzekering afsluit.

Dekking verschilt vaak per verzekeraar

Voordat je een collectieve zorgverzekering afsluit, wil je waarschijnlijk ook weten waar je precies voor verzekerd bent. Als je alleen voor de basisverzekering kiest, krijg je onder meer de kosten voor de huisarts, medische specialisten, voorgeschreven geneesmiddelen en ziekenvervoer vergoed. Wil jij je ook aanvullend verzekeren? Dan hangt de dekking af van de keuzes die je zelf maakt, maar ook van de inhoud van de pakketten die verzekeraars aanbieden.

Om te voorkomen dat je spijt krijgt, doe je er goed aan collectieve zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je doen door de websites van verzekeraars te bezoeken die zo’n verzekering aanbieden. Deze manier van vergelijken kost je alleen behoorlijk wat tijd en moeite. Gebruik daarom liever een vergelijkingssite. Hier kun je vaak aangeven dat je een collectieve zorgverzekering zoekt. Op basis van de door jou ingevulde voorkeuren maakt de site een vergelijking. Binnen een paar tellen krijg je een overzicht te zien, waarna je voor jezelf kunt bepalen wat de beste collectieve zorgverzekering is.