Zware orkaan Ian aan land bij Cayo Costa

Zware orkaan Ian aan land bij Cayo Costa ANP

De orkaan Ian is woensdag in de VS aan land gekomen bij het eiland Cayo Costa, voor de kust van Fort Myers in het westen van de Amerikaanse staat Florida. Het National Hurricane Center in Miami waarschuwde eens te meer voor het buitengewoon grote gevaar van Ian, die is ingedeeld in de op een na zwaarste categorie 4. De meteorologen van het NHC meldden windsnelheden van ruim 240 kilometer per uur, verwoestende stortregens en een verraderlijke zeegang met hoge golven.

Dat maakt deze wervelstorm tot een van de krachtigste die de VS in tijden heeft geteisterd. "Over deze zullen we nog jaren napraten", zei Ken Graham, de directeur van Amerikaanse weerdienst (NWS). Veel bewoners uit de kuststreek hadden bijtijds een veilig heenkomen gezocht. De autoriteiten hadden 2,5 miljoen mensen aangeraden te vertrekken. Op tal van plekken kwamen straten blank te staan en werden auto's meegesleurd door het vele water.

Bijna 500.000 woningen en bedrijfsgebouwen zitten nog zonder stroom. Dat waren er eerder ruim 830.000, maar de elektriciteitsmaatschappijen zijn er ondanks het noodweer toch in geslaagd veel klanten weer aan te sluiten op het net. De verwachting is dat Ian boven land langzaam maar zeker afzwakt, maar tot zeker donderdag moet rekening worden gehouden met ernstige overlast.

Eerder deze week trok Ian over het westelijk deel van Cuba en richtte daar flinke schade aan. Twee mensen kwamen om doordat hun huis instortte. Op het hele eiland met 11 miljoen inwoners viel de elektriciteit uit.

Nieuws

menu