'Wit-Russische oppositieleider had alleen keus land te verlaten'

'Wit-Russische oppositieleider had alleen keus land te verlaten' ANP

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft haar thuisland verlaten onder de dreiging opgepakt te worden. Wit-Russische functionarissen hebben haar vertrek gefaciliteerd. Dat zei de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius dinsdag.

"Ze stond blijkbaar onder bepaalde druk en had niet veel andere keus dan het land te verlaten", vertelde Linkevicius op een persconferentie. "Blijkbaar was de andere keuze niet verenigbaar met vrijheid, dus moest ze de geboden mogelijkheid om het land te verlaten aangrijpen en gebruiken", zei Linkevicius.

Tichanovskaja kreeg een visum voor een jaar en een verblijfplaats in Litouwen, dat voor haar veiligheid zorgt, aldus Linkevicius.

Video

Eerder op de dag sprak Tichanovskaja op een video nog tegen dat ze onder dwang het land had verlaten. Maar aanhangers van de oppositieleidster zeiden dat deze onder druk was opgenomen.

"Een persoon die is bedreigd en wiens echtgenoot in de gevangenis zit, kan elke video opnemen", stelde Maria Kolesnikova, een belangrijke bondgenoot van Tichanovskaja.

Historische uitdaging

In de video die door staatspersbureau Belta werd gepubliceerd, leek Tichanovskaja voor te lezen uit een voorbereide verklaring waarin werd opgeroepen tot "respect voor de wet" en dat Wit-Russen niet de straat op zouden gaan. Met gebogen hoofd, zat ze op een zwarte bank voor een raam met de jaloezieën dicht.

Tichanovskaja besloot zich kandidaat te stellen voor het presidentschap nadat de autoriteiten haar man, de populaire blogger Sergej Tikhanovski, gevangen hadden gezet en hem uitgesloten hadden van deelname.

Haar campagne wakkerde de oppositie aan en vormde een historische uitdaging voor Alexander Loekasjenko, die sinds 1994 over Wit-Rusland regeert en geen tegenstand duldt.

Nieuws

menu