'Wit-Russische leider ontsnapt voorlopig aan Europese sancties'

'Wit-Russische leider ontsnapt voorlopig aan Europese sancties' ANP

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko hoeft voorlopig niet te vrezen voor persoonlijke strafmaatregelen van de Europese Unie. Hij staat niet op de sanctielijst waarover de regeringsleiders het donderdag eindelijk eens hopen te worden, melden Brusselse bronnen.

De EU broedt al op sancties sinds Loekasjenko's volgens Brussel gestolen overwinning in de presidentsverkiezingen en het brute optreden tegen de demonstranten die vervolgens de straat opgingen. Maar Cyprus dwarsboomt die zolang de EU niet ook Turkije, dat met onder anderen de Cyprioten ruziet over bodemschatten onder de Middellandse Zee, strafmaatregelen oplegt. Het ongeduld en de wrevel daarover groeien. Bij de top van regeringsleiders en staatshoofden donderdag zullen sommige landen Cyprus het vuur na aan de schenen leggen.

Er ligt een lijst klaar met sancties voor Wit-Russische functionarissen voor het moment dat Cyprus bijdraait. Maar onder andere Nederland en de Europese buurlanden van Wit-Rusland vinden het te vroeg om ook Loekasjenko zelf te verbieden om naar de EU te reizen en eventuele Europese banktegoeden te bevriezen, melden ingewijden. Dat zou het alleen maar moeilijker maken om met het regime in Minsk te overleggen over nieuwe verkiezingen en het vrijlaten van betogers en politieke tegenstanders.

Nieuws

menu