Wit-Russen naar de stembus voor presidentsverkiezingen

Wit-Russen naar de stembus voor presidentsverkiezingen ANP

Wit-Russen gaan zondag naar de stembus vanwege de presidentsverkiezingen in hun land. De politiek onervaren huisvrouw Svetlana Tichanovskaja neemt het op tegen de autoritaire leider Aleksandr Loekasjenko, die al ruim een kwart eeuw aan de macht is.

Kiezers droegen in een stembureau in Minsk mondkapjes en soms ook witte armbanden. Daar had oppositiekandidaat Tichanovskaja om gevraagd. Zij vertrouwt de autoriteiten niet en riep haar aanhangers op die armbanden te dragen, zodat zichtbaar is hoeveel steun ze heeft.

Waarnemers rekenen niet op eerlijke verkiezingen in het Oost-Europese land. Dat wordt soms 'de laatste dictatuur van Europa' genoemd. Tichanovskaja heeft mensen opgeroepen zo laat mogelijk te stemmen, zodat minder tijd is voor gesjoemel met stembiljetten.

Verkiezingsbijeenkomsten

De oppositie tegen Loekasjenko heeft dit jaar een nieuwe impuls gekregen door onvrede over de economie en diens aanpak van de uitbraak van het coronavirus. Er kwamen vele duizenden mensen af op verkiezingsbijeenkomsten met Tichanovskaja.

De voormalige docente kon uitgroeien tot de belangrijkste oppositiekandidaat omdat andere prominente tegenstanders van Loekasjenko zijn gevlucht of opgepakt. Het ging onder meer om haar eigen echtgenoot. Die populaire blogger wilde zich kandidaat stellen om president te worden, maar verdween achter de tralies.

Verandering

De circa 6,8 miljoen kiezers kunnen terecht bij zo'n 5800 stembureaus in het hele land. De eerste prognoses worden aan het begin van de avond verwacht. Analisten verwachten dat Loekasjenko weer tot winnaar wordt uitgeroepen.

Veel kiezers vertelden zondag dat ze verandering willen. "Niemand die ik ken gaat voor Loekasjenko stemmen", zei een 30-jarige grimeuse. Ook een elektricien (60) uit Minsk vertelde de huidige president beu te zijn. "Ik hoor al 26 jaar hetzelfde verhaal. Ik heb er genoeg van."

Nieuws

menu