Weer betogen duizenden in Frankrijk tegen 'coronapas'

Weer betogen duizenden in Frankrijk tegen 'coronapas' ANP

In Frankrijk zijn net als een week geleden vele duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de 'gezondheidspas' en tegen verplichte inentingen. De eerste grote betogingen zijn uit het zuiden van het land gemeld, met name Valence, Narbonne en Pau, maar ook in Parijs hebben duizenden betogers hun ongenoegen over het coronabeleid kenbaar gemaakt. Critici van de beperkende maatregelen stellen dat die buitensporig zijn en voornamelijk kinderen en armen treffen.

Afgelopen week betoogden zeker 110.000 mensen tegen de beperkingen die de regering in het belang van de volksgezondheid oplegt. Zaterdag worden er bijna net zo veel verwacht. De maatregelen zijn afgelopen week verscherpt. Bezoekers van Franse musea, bioscopen en evenementenlocaties moeten sinds woensdag bewijs laten zien dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of negatief zijn getest. De regering wil de regels in augustus nog verder aanscherpen. Dan moeten mensen ook zo'n vaccinatiebewijs laten zien in horecazaken en sommige winkelcentra.

Er is veel verzet onder de Fransen, onder meer in het bedrijfsleven zoals de horeca. Bioscoopeigenaren hebben geklaagd dat ze hun klandizie sinds woensdag met 70 procent hebben zien dalen. Een vereniging van restaurants heeft aangekondigd de vereisten niet te zullen controleren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland