Wat als Trump vs. Biden een gelijkspel wordt?

Uitslag verkiezingen VS laat op zich wachten. FOTO ANP

De strijd om het Amerikaanse presidentschap is nu al bloedstollend spannend, maar het kan (in theorie) nog spannender worden. Wat als Trump vs. Biden eindigt in een gelijkspel?

Bij het schrijven van dit artikel wacht de VS nog op de uitslag van zeker vijf doorslaggevende staten. Joe Biden ligt voor en heeft inmiddels 237 kiesmannen achter zich staan, Donald Trump heeft nu 214 kiesmannen veroverd. De eerste presidentskandidaat die 270 van die ‘ electors ’ (het aantal verschilt per staat) achter zich weet, kan zich opmaken voor vier jaar in het Witte Huis.

Maar omdat er 538 kiesmannen zijn, is het theoretisch mogelijk dat ze er allebei 269 winnen. Oftewel: een gelijkspel. Vier jaar geleden had Donald Trump 306 kiesmannen en Hillary Clinton 232.

Huis van Afgevaardigden

Als het deze keer wel een gelijkspel wordt, speelt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een cruciale rol. Elke staat krijgt daar dan één stem, die moet worden uitgebracht door alle afgevaardigden van die staat samen. Met 50 Amerikaanse staten heeft een presidentskandidaat dan dus 26 stemmen nodig. Tegelijkertijd gaat de Senaat op een soortgelijke manier de vicepresident (Mike Pence of Kamala Harris) kiezen.

Wordt het tussen de twee presidenten dan weer een gelijkspel (25 tegen 25) dan moet er opnieuw worden gestemd. Als er lang genoeg geen beslissing valt, dan wordt de vicepresident als president aangesteld. Als daar ook geen overeenstemming over wordt bereikt, wordt de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden tijdelijk president.

Onwaarschijnlijk

De kans dat het overigens tot een 269-269 gelijkspel komt, lijkt op dit moment klein. Rekentechnisch zou Joe Biden dan bijvoorbeeld de staat Georgia moeten winnen en dat is met de huidige tussenstand onwaarschijnlijk.

Nieuws

menu