Wapenverkoop VS aan Saudi-Arabië was wettig

Wapenverkoop VS aan Saudi-Arabië was wettig ANP

De goedkeuring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo voor een wapendeal met enkele Arabische Golfstaten, was niet strijdig met de wet. Dat wordt gesteld in onderzoek door het kantoor van de hoogste ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ging om de verkoop van 8 miljard dollar aan wapens aan onder meer Saudi-Arabië.

Pompeo gebruikte een noodwet om de verkoop goed te keuren. Daarmee passeerde de minister het Amerikaanse parlement, het Congres, dat bezwaren tegen de deal had. Uit intern onderzoek blijkt volgens een hooggeplaatste functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Pompeo daarmee niet in strijd met de wet handelde.

Steve Linick, de oud-topambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken die in mei door president Donald Trump werd ontslagen, deed onderzoek naar de beslissing van Pompeo. Diens waarnemend opvolger Steve Akard nam vorige week ontslag nadat hij zichzelf uit dat onderzoek had teruggetrokken. Het ontslag van Linick deed destijds stof opwaaien omdat de Democraten en sommige Republikeinen vrezen dat de Trump-regering op die manier het toezicht op de regering probeert te bemoeilijken.

Nieuws

menu