WHO waarschuwt tegen vroegtijdige inzet plasmatherapie

WHO waarschuwt tegen vroegtijdige inzet plasmatherapie ANP

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft terughoudend gereageerd op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij versneld plasmatherapie wil inzetten voor de behandeling van bepaalde coronapatiënten. Het gaat daarbij om de toediening van convalescent (genezend) plasma tegen Covid-19.

"Er is wereldwijd een aantal klinische experimenten gaande. Slecht een paar daarvan hebben tussentijdse resultaten gepubliceerd. En op dit moment is het bewijs dat het werkt nog steeds heel klein", zei de belangrijkste WHO-wetenschapper, Soumya Swaminathan.

Trump zei zondag aan de vooravond van de Republikeinse conventie dat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA versneld toestemming heeft gegeven voor de plasmatherapie. "Dit is een krachtige therapie", zei de president over de behandeling, waarbij gebruik gemaakt wordt van de antistoffen uit het bloed van donoren die de infectie al hebben doorgemaakt.

Deskundigen denken dat de methode waarschijnlijk wel helpt bij de bestrijding van het virus, maar zeker geen beslissende doorbraak is. Zelf sprak Trump van een "historische doorbraak" in de behandeling van het longvirus die "talloze levens zal redden".

Nieuws

menu