Voorlopig geen nieuwe ambtenaren in Suriname

Voorlopig geen nieuwe ambtenaren in Suriname ANP

In verband met de belabberde financiële situatie waar Suriname in verkeert, heeft de nieuwe president Chan Santokhi een ambtenarenstop afgekondigd. Dat bevestigde zijn woordvoerder vrijdag. Het besluit zou vorige week al zijn genomen.

Het verbod op het aannemen van nieuwe medewerkers is een van de manieren waarop Santokhi op de overheidsuitgaven wil bezuinigen. Het besparen op de uitgaven is een van de belangrijkste prioriteiten op dit moment, aldus de woordvoerder.

Geld besparen is op dit moment broodnodig omdat ex-president Desi Bouterse bij zijn vertrek een schuld van ongeveer 2,5 miljard euro heeft achtergelaten. Santokhi maakte dit begin augustus bekend tijdens een persconferentie. Hij sprak toen over ‘onbehoorlijk’ bestuur van de vorige regering.

Buitenlandse leningen

Tijdens dezelfde bijeenkomst zei Santokhi dat er in het laatste halfjaar voor de verkiezingen ruim 3500 ambtenaren in dienst waren genomen. Hiermee heeft Bouterse er alles aan gedaan om de nieuwe regering het werk te bemoeilijken, aldus de nieuwe president.

Een groot deel van de schulden, zo’n 1,2 miljard euro, is ontstaan door buitenlandse leningen die ex-minister Gillmore Hoefdraad de afgelopen jaren heeft afgesloten. Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) wil Hoefdraad horen omdat het vermoedt dat de ex-minister verschillende wetten heeft overtreden, zoals de anticorruptiewet, de Bankwet en de wet die witwassen verbiedt. Hoefdraad is echter nog niet gehoord omdat hij zich nog niet heeft gemeld. Ook een opsporingsbevel van de politie heeft nog niks opgeleverd.

Nieuws

menu