Voor het eerst in 70 jaar federale executie van een vrouw in VS

Voor het eerst in 70 jaar federale executie van een vrouw in VS ANP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is van plan om voor het eerst in bijna zeventig jaar weer een federale executie van een vrouw uit te voeren. Lisa Montgomery, die is veroordeeld voor een moord in 2004, wordt op 8 december ter dood gebracht.

Montgomery, die schuldig werd bevonden aan het wurgen van een zwangere vrouw in Missouri, zal worden geëxecuteerd door middel van een dodelijke injectie in de Amerikaanse gevangenis Terre Haute in Indiana, aldus het ministerie in een verklaring.

De laatste vrouw die door de Amerikaanse regering werd geëxecuteerd, was Bonnie Heady, die in 1953 in een gaskamer in Missouri ter dood werd gebracht.

Justitie bracht vrijdag ook naar buiten dat op 10 december Brandon Bernard, die met zijn handlangers in 1999 twee mensen vermoordde, wordt geëxecuteerd. De twee executies zijn de achtste en negende die de federale regering in 2020 gaat uitvoeren.

De Amerikaanse federale overheid had sinds 2003 geen doodstraffen meer uitgevoerd, maar is er dit jaar half juli weer mee begonnen. Bijna zestig ter dood veroordeelde misdadigers zitten in de dodencel op grond van zaken die de federale justitie heeft aangespannen.

Nieuws

menu