Von der Leyen roept op tot compromis over asielbeleid

Von der Leyen roept op tot compromis over asielbeleid ANP

De EU-landen moeten bereid zijn compromissen te sluiten als het gaat om de aanpak van de migranten- en vluchtelingenstromen in de EU. "Dan kunnen we, zonder onze principes overboord te zetten, een oplossing vinden. De beelden uit kamp Moria tonen pijnlijk aan dat Europa samen moet handelen", zei Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar eerste grote beleidstoespraak in Brussel over het afgebrande vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos.

Het dagelijks EU-bestuur komt volgende week met nieuwe voorstellen voor de hervorming van het Europese asiel- en migratiebeleid. Onderhandelingen daarover zitten al jaren muurvast. In de nieuwe voorstellen staan volgens Von der Leyen een "menswaardiger en fatsoenlijker aanpak" centraal.

In de huidige wetgeving moeten asielzoekers hun asielaanvraag indienen in het EU-land waar ze het eerst binnenkomen. Door de migranten- en vluchtelingenstromen via de Middellandse Zee ligt de migratiedruk door deze regel onevenredig bij de zuidelijke lidstaten. Herverdeling van asielzoekers over de andere lidstaten is nooit van de grond gekomen.

Europa moet van de zogeheten Dublin-regels af, vindt de commissie. "We zullen die vervangen door een nieuw systeem" met "een gedeelde aanpak van asiel en terugkeer" en "een nieuw, krachtig solidariteitsmechanisme", zei Von der Leyen in het Europees Parlement.

Nieuws

menu