Viroloog Van Ranst: Omicron kan ook goed nieuws zijn

Viroloog Van Ranst: Omicron kan ook goed nieuws zijn ANP

De Omicron-variant van het coronavirus kan ook gunstig uitpakken voor de pandemie als de in Zuid-Afrika ontdekte mutant besmettelijker is, maar tegelijkertijd zorgt voor een minder ernstig ziektebeeld. Dat zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst, die de autoriteiten in zijn land adviseert over het coronabeleid.

"Indien de Omicron-variant minder ziekteverwekkend zou zijn, dan zou de grotere besmettelijkheid (die Omicron toelaat om Delta te vervangen) zeer positief zijn", twittert de gezaghebbende viroloog. "Daarom moeten we de klinische gegevens van Omicron-patiënten (in Zuid-Afrika en wereldwijd) goed opvolgen."

Voorlopig onderzoek wijst volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit dat Omicron besmettelijker is dan eerdere varianten, maar over de gevolgen voor Covid-19 is nog niets bekend. De WHO heeft Omicron wel als zorgelijk aangemerkt.

De variant is naast landen in zuidelijk Afrika inmiddels aangetroffen in onder meer België en Israël. Op twee KLM-vluchten vanuit Zuid-Afrika naar Nederland bleken 61 passagiers besmet, maar nog onduidelijk is of het hier gaat om de Omicron-variant. Van Ranst vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de besmette reizigers in het vliegtuig zijn geraakt. "Men moet toch een negatieve PCR-test kunnen voorleggen? Misschien ging het om inferieure testen of valse certificaten, oppert hij.

Nieuws

menu