Vijf Republikeinen wilden gratie van Trump

Vijf Republikeinen wilden gratie van Trump ANP

Vijf Republikeinen uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vroegen toenmalig president Donald Trump om gratie vanwege hun rol bij het plan om de verkiezingsresultaten van 2020 te veranderen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een publieke hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt.

Het gaat om Mo Brooks, Matt Gaetz, Andy Biggs, Louie Gohmert en Scott Perry. De vijf Republikeinen waren aanwezig bij een vergadering met de president in december 2020, waar gesproken werd over mogelijkheden om de verkiezingsresultaten te veranderen. Ze vroegen naar de mogelijkheid van een zogeheten preventief pardon, dat de president kan verlenen voordat er een straf is opgelegd of iemand zelfs maar schuldig is bevonden aan een misdaad.

Een preventief pardon is in de VS niet gangbaar, maar is wel eerder voorgekomen. Gerald Ford gaf er in 1974 een aan zijn voorganger Richard Nixon. Die had ontslag genomen vanwege het Watergate-schandaal, maar er waren nog geen aanklachten tegen hem ingediend.

Nieuws

menu