Vicepresidentskandidaat VS noemt procedure opperrechter roekeloos

Vicepresidentskandidaat VS noemt procedure opperrechter roekeloos ANP

De Democratische vicepresidentskandidate Kamala Harris noemt de benoemingsprocedure voor een nieuwe opperrechter tijdens de coronapandemie roekeloos. Harris zegt dat op de eerste dag van de hoorzittingen over de benoeming van Amy Coney Barrett voor het hooggerechtshof.

De Republikeinse president Donald Trump heeft de conservatieve Barrett naar voren geschoven als opvolger van de overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg, die juist progressief was. De Senaat van het parlement, met onder anderen senator Harris, buigt zich nu over die benoeming.

Ruim vijftig personen zitten bij elkaar, maar niet iedereen. Harris bijvoorbeeld spreekt via een videoverbinding. Ze benadrukt dat drie senatoren positief zijn getest. De hoorzitting had moeten worden uitgesteld, aldus de Democratische senator.

Schandalig

De Republikeinse meerderheid in de Senaat wil de procedure voor de presidentsverkiezingen op 3 november afronden. Democraten vinden het schandalig dat hun politieke tegenstanders vlak voor de verkiezingen nog een opperrechter voor het leven willen aanstellen.

De coronapandemie kan nog wel roet in het eten gooien. Senatoren moeten aanwezig zijn om te stemmen en dat kan niet als ze in quarantaine zitten. De Republikeinen kunnen zich weinig uitval permitteren. Zeker twee van hun senatoren zouden zo kort voor de verkiezingen geen stemming willen.

Nieuws

menu