Vertrouwen groeit in Brexit-deal over Noord-Ierland: goede hoop op overeenkomst begin volgend jaar

Premier Rishi Sunak

Normaal gesproken zou Noord-Ierland nu midden in een verkiezingsstrijd zitten. Het is immers niet gelukt om binnen zes maanden na de vorige verkiezingen van mei dit jaar een regering te vormen.

Intussen groeit het vertrouwen dat onder de nieuwe Britse premier Rishi Sunak een oplossing kan worden gevonden.

Het obstakel is het veto dat de grootste unionistische partij DUP, voor wie de unie met Groot-Brittannië heilig is, heeft uitgesproken tegen de door de Britse regering ondertekende brexit-overeenkomst. De grens die tussen de diverse landen van het Verenigd Koninkrijk is getrokken is voor de DUP onacceptabel.

Goede hoop

De oplossing laat vooralsnog op zich wachten. Maar er is goede hoop dat er begin volgend jaar toch een overeenkomst komt. Vandaar dat de Britse regering heeft besloten om de verkiezingen uit te stellen. De verwachting is dat begin volgend jaar een door de grootste partij Sinn Fein te leiden regering kan worden gevormd in Belfast.

Het brexitprotocol betekent dat er een grens is getrokken in de Ierse Zee tussen Noord-Ierland en Wales, Engeland en Schotland. Het was eind 2020 de enige manier om te voorkomen dat er nieuwe grenscontroles zouden komen tussen Noord-Ierland en Ierland. En dat is nu eenmaal ten strengste verboden in de Goedevrijdagakkoord van 1998.

Rigide controles

Er wordt nu al ruim een jaar onderhandeld tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over noodzakelijke aanpassingen van deze overeenkomst. Ook in Europa beseft men dat de grens die in de Ierse Zee is getrokken wat cru is.

De rigide controles die daar plaatsvinden betekenen dat voor nog geen 1 procent van alle handel tussen de EU en externe landen, liefst 30 procent van alle EU-controles plaatsvinden. Alle Britse ‘export’ naar Noord-Ierland moet immers worden gecontroleerd. En dat terwijl 95 procent ervan bestemd is voor ‘thuismarkt’ Noord-Ierland.

De onderhandelingen lijken echter te vorderen. Sunak aast op een compromis. Dat heeft hij de Amerikaanse president Joe Biden beloofd. Biden, met Ierse voorouders, wil immers in april naar Ierland komen voor het vieren van het 25-jarig jubileum van het Goedevrijdagakkoord. Dat zal betekenen dat het leeuwendeel van de voor Noord-Ierland bestemde ‘export’ niet zal worden gecontroleerd.

Nieuws

menu