'Verkiezingen Bolivia transparant, nieuwe regering is legitiem'

'Verkiezingen Bolivia transparant, nieuwe regering is legitiem' ANP

De presidentsverkiezingen in Bolivia zijn transparant verlopen en de nieuwe regering van de socialist Luis Arce is legitiem, hebben waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verklaard. De officiële maar nog niet complete telling van de stemmen wijst op een comfortabele meerderheid voor Arce en zijn MAS-partij.

"Het volk heeft vrijelijk gekozen en de uitslag is duidelijk en overweldigend", zei het hoofd van de waarnemersmissie. De uitslag geeft volgens hem "sterke legitimiteit aan de nieuwe regering, Boliviaanse instituties en aan het verkiezingsproces".

De verkiezingen volgden op een lange politieke crisis in het straatarme Zuid-Amerikaanse land. Die begon toen eind vorig jaar de socialistische president Evo Morales opstapte na beschuldigingen van verkiezingsfraude. Morales ging daarop in ballingschap en de oppositie vormde een interim-regering.

"Zeer dankbaar voor de steun en het vertrouwen van het Boliviaanse volk", postte Arce maandag op Twitter. "We hebben de democratie hersteld en we zullen stabiliteit en sociale vrede herwinnen. Verenigd, met waardigheid en soevereiniteit."

Nieuws

menu