Verenigd Rusland naar verkiezingswinst, oppositie wint in Siberië

Verenigd Rusland naar verkiezingswinst, oppositie wint in Siberië ANP

De regerende partij Verenigd Rusland, die de Russische president Vladimir Poetin steunt, lijkt aan de haal te gaan met de winst bij lokale verkiezingen. Maar aanhangers van de vergiftige Kremlin-criticus Aleksej Navalni boekten zondag ook zeldzame verkiezingswinsten in Siberië.

Oppositieleider Navalni, die een tactische stemstrategie had gepromoot om Verenigd Rusland te dwarsbomen, heeft tientallen kandidaten voor gemeenteraden in Siberië naar voren geschoven. Voorlopige resultaten laten zien dat pro-Kremlin-politici, gesteund door Poetin, grote overwinningen behaalden in Komi, Tatarstan, Kamchatka en in meer dan een dozijn andere regio's.

Maar de aanhangers van Navalni behaalden zeldzame overwinningen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Novosibirsk, de derde stad van Rusland qua bevolking. In studentenstad Tomsk lijkt Verenigd Rusland de meerderheid in de raad te hebben verloren.

"Mensen zijn ziek van de autoriteiten. Je kunt niet twintig jaar op de troon zitten, eindeloos stelen, dit allemaal doen en onbestraft blijven", zei Ksenia Fadeyeva, die een raadszetel in Tomsk won. Navalni-aanhanger Andrei Fateev won ook een zetel in Tomsk. Terwijl anderen, zoals Sergei Boyko, een andere bondgenoot van Navalni, er klaar voor waren om raadszetels in Novosibirk in te nemen.

De bondgenoten van Navalni gingen door met zijn 'slimme stem'-strategie, waarbij meer dan duizend politici werden benoemd die volgens hen goed geplaatst waren om kandidaten van de regeringspartij te verslaan en spoorden kiezers aan op hen te stemmen. In Tomsk zei Fateev dat Verenigd Rusland slechts 12 van de 37 zetels in de raad leek te hebben gewonnen. Veel kandidaten, gesteund door de slimme stemstrategie, lijken een plekje in raad te hebben veroverd.

Nieuws

menu