Verdachte aangehouden voor gifbrief aan Witte Huis

Verdachte aangehouden voor gifbrief aan Witte Huis ANP

Er is een vrouw aangehouden die naar verluidt een brief met het dodelijke gif ricine naar het Witte Huis heeft gestuurd. CNN meldt dat de vrouw is opgepakt toen zij probeerde vanuit Canada de Verenigde Staten binnen te komen. Ze had volgens veiligheidsautoriteiten een pistool bij zich. Eerder meldde The New York Times al dat de afzender in Canada moest worden gezocht.

De FBI zei zaterdag dat het onderzoek deed naar een verdachte brief die was geadresseerd aan president Donald Trump en was onderschept. Wanneer het schrijven werd verzonden en waar het is onderschept, is onduidelijk. Het gif, dat in zeer kleine hoeveelheden al dodelijk is, veroorzaakt misselijkheid, braken, orgaanfalen en uiteindelijk de dood. Er is geen tegengif bekend. De ricine werd ontdekt in een externe faciliteit die post screent die aan het Witte Huis is geadresseerd.

Uit testen blijkt dat de brief inderdaad het gif bevatte. De verdachte stuurde naar verluidt andere brieven naar federale gevangenissen die in verschillende faciliteiten werden ontdekt, vertelde een ambtenaar zaterdag aan NBC News. Het was niet meteen duidelijk naar welke gevangenissen de brieven waren gestuurd of wie de ontvangers waren. Slechts een brief zou aan een politiek figuur zijn geadresseerd.

In het afgelopen decennium is in de VS vaker gedreigd aanslagen te plegen met ricine. Ook kregen vooraanstaande personen post met het gif. Onder hen oud-president Barack Obama en miljardair Michael Bloomberg, toen nog burgemeester van New York. De actrice die de brieven verstuurde in 2013 kreeg achttien jaar gevangenisstraf.

Nieuws

menu