Venezolanen boycotten massaal parlementsverkiezingen

Venezolanen boycotten massaal parlementsverkiezingen ANP

Weinig Venezolanen hebben zich zondag geroepen gevoeld om te stemmen in de parlementsverkiezingen. Volgens de vicevoorzitter van het parlement bedroeg de opkomst minder dan 20 procent. Naar verwachting wint de links-autoritaire president Nicolás Maduro de controle over het laatste politieke instituut van het land dat formeel in handen is van de oppositie. Het regime heeft eerder al het parlement, de Nationale Assemblee, aan de kant geschoven toen de oppositie er het voortouw nam.

Het regime van Maduro, die in de omstreden verkiezingen van 2018 werd herkozen als president, zette het gekozen parlement eerder op een zijspoor, omdat hij daar geen meerderheid had. Hij creëerde toen een 'volksvertegenwoordiging' van eigen aanhangers.

Meer dan twintig miljoen Venezolanen mochten naar de stembus om de 277 parlementariërs te kiezen. Het totale aantal zetels werd daarmee verhoogd met 110. De verkiezingen werden geboycot door de voornaamste oppositiepartijen. Aan het hoofd van de oppositie staat Juan Guaidó, die in januari 2019 in een machtsstrijd met Maduro verwikkeld raakte. De op een zijspoor gezette parlementsvoorzitter wordt door tientallen landen, waaronder de VS en EU-lidstaten, erkend als de wettige interim-president van Venezuela.

Crisis

Guaidó had zijn aanhangers op Twitter opgeroepen om thuis te blijven. "De dictatuur wil geen verkiezingen houden, maar de hoop van dit land vernietigen", schreef de oppositieleider. "De verkiezingen zijn bedrog door de dictatuur geleid door Nicolás Maduro en zal de crisis in dit land alleen maar verergeren", schreef Julio Borges, de minister van Buitenlandse Zaken in Guaidó's schaduwkabinet.

Het linkse regime heeft Venezuela de laatste jaren economisch de vernieling in geholpen. De crisis, gekenmerkt door hyperinflatie, tekorten aan van alles en een keldering van de olieproductie, heeft al meer dan vijf miljoen Venezolanen op de vlucht gedreven.

Nieuws

menu