Venetië maakt zich op voor prijzen na sober festival

Venetië maakt zich op voor prijzen na sober festival ANP

Het Filmfestival van Venetië maakt zich op voor de prijsuitreiking van de 77e editie. Alle ogen in de filmwereld waren gericht op de Italiaanse stad, omdat het het eerste grote festival sinds de coronacrisis is dat weer plaatsvond.

Er waren vanwege de wereldwijde reisrestricties veel minder bezoekers en journalisten dan normaal het geval is. In bioscopen moesten gasten verplicht een mondkapje dragen en werd elke keer dat iemand een zaal betrad de temperatuur gemeten. In de zalen zelf moest iedereen zich houden aan een strenge stoelindeling, om te voorkomen dat mensen te dicht bij elkaar zaten.

Voor zover bekend hebben de strenge richtlijnen voorlopig hun vruchten afgeworpen; Italiaanse media meldden dat er nog geen besmettingen op het festivalterrein zijn geconstateerd. De belangrijkste prijs die juryvoorzitter Cate Blanchett zaterdag mag gaan uitreiken is de prestigieuze Gouden Leeuw. Onder de achttien titels in de competitie bevindt zich de Nederlandse co-productie Quo Vadis, Aida?, over de val van de Dutchbat-enclave Srebrenica in 1995.

In de film zijn rollen weggelegd voor Nederlandse acteurs als Raymond Thiry, Reinout Bussemaker, Joes Brauers, Micha Hulshof, Sanne den Hartogh, Teun Luijkx en Juda Goslinga. De Bosnische regisseur Jasmila Zbanic is nog in Venetië aanwezig, mocht de film in de prijzen vallen. Quo Vadis, Aida? zal begin 2021 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Nieuws

menu