Veiligheidsfunctionaris VS: agenten bij stembureaus kan niet

Veiligheidsfunctionaris VS: agenten bij stembureaus kan niet ANP

De Amerikaanse president Donald Trump kan geen agenten van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid naar de stembureaus sturen, zegt de hoogste functionaris van dat ministerie. Trump wilde de federale agenten bij de stembureaus neerzetten om te controleren op eventuele stembusfraude, volgens critici een poging Democratische kiezers te intimideren.

"Dat is niet wat we doen bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid", zei waarnemend minister Chad Wolf tegen nieuwszender CNN. "Er zijn autoriteiten die hiervoor bevoegdheden hebben gekregen van het Congres, en ons ministerie valt daar niet onder."

Trump heeft meermaals, zonder bewijs, beweerd dat er massaal gefraudeerd zal worden nu door de corona-epidemie veel Amerikanen zullen stemmen per post. De Republikein Trump loopt in de peilingen fors achter op zijn Democratische uitdager Joe Biden. De president zei deze week tegen Fox News dat hij politie, sheriffs en federale aanklagers bij stembureaus wil neerzetten om fraude te voorkomen.

Burgerrechtenorganisaties beschuldigden Trump daarop van het willen intimideren van kiezers, wat strafbaar is onder zowel federale wetgeving als de wetgeving van afzonderlijke staten. Verscheidene staten verbieden de aanwezigheid van politie bij stembureaus zelfs.

Nieuws

menu