Veel arrestaties bij demonstraties gele hesjes in Parijs

Veel arrestaties bij demonstraties gele hesjes in Parijs

Veel arrestaties bij demonstraties gele hesjes in Parijs ANP

Tijdens acties en demonstraties van de zogenoemde gele hesjes in Parijs zijn volgens de politie al zeker 154 mensen aangehouden. Volgens lokale media worden afvalcontainers in brand gestoken en daarmee worden straten geblokkeerd. Ook zouden agenten zijn aangevallen. De politie heeft traangas ingezet.

Op Twitter heeft de politie foto's verspreid van verboden zaken die arrestanten bij zich droegen. Onder meer een schroevendraaier, flessen, messen en een boog zijn in beslag genomen. Op social media worden filmpjes gedeeld waarop te zien is hoe actievoerders auto's in de Franse hoofdstad vernielen.

Het Franse persbureau AFP meldt dat er enkele honderden demonstranten op de been zijn en stelt dat er sprake is van een lage opkomst. "De beweging is dood, dat zal ik duidelijk zeggen. Maar we zijn hier omdat we niets te verliezen hebben. Dit is een soort laatste slag", zei Michael, een 43-jarige demonstrant tegen AFP.

Verboden

Stephane, een 48-jarige die vanuit de buitenwijken van Parijs naar het centrum was gereisd om deel te nemen aan de bijeenkomst, was het daar niet mee eens. De gelehesjesbeweging "heeft een paar maanden geworsteld, maar zal nooit sterven", zei hij. "Naarmate meer mensen hun baan verliezen, zullen ze steeds vaker wakker worden."

Honderden politieagenten werden ingezet op de Champs-Élysées in het centrum van Parijs, waar het stadsbestuur demonstraties had verboden. Agenten controleerden de identiteitskaarten van voorbijgangers en doorzochten hun tassen, terwijl veel winkelpuien dichtgetimmerd waren uit vrees voor plunderingen die herhaaldelijk plaatsvonden tijdens het geweld van vorig jaar.

Comeback

Na een pauze in de zomer hebben de gele hesjes hun comeback gemaakt in de straten van Frankrijk. Niet alleen in Parijs, maar ook in andere delen van het land zijn bijeenkomsten aangekondigd. In Toulouse, een van de bolwerken van de protestbeweging, hebben de autoriteiten een demonstratie verboden in verband met het coronavirus. Ze verwezen daarbij ook naar de problemen die in 2018 en 2019 ontstonden bij protesten.

Werkenden van vooral buiten de grote steden die merkten dat ze steeds minder te besteden hebben, brachten de burgerbeweging tegen sociale onrechtvaardigheid bijna twee jaar geleden op gang. Na verhogingen van de brandstofprijzen trokken de 'gilets jaunes' op zaterdag 17 november 2018 voor het eerst de pleinen, straten en snelwegen op. Op vele zaterdagen daarna bleven ze protesteren, waarbij het geregeld kwam tot gewelddadige confrontaties met de politie.