Oekraïne-deskundige Nicolaas Kraft van Ermel: 'Veel Europese sympathie voor Oekraïne'

Oekraïne-deskundige Nicolaas Kraft van Ermel. Foto Jaspar Moulijn

Nicolaas Kraft van Ermel, Oekraïne-specialist aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in deze krant elke dinsdag zijn commentaar op de oorlog in Oekraïne.

,,Zoals verwacht won Oekraïne zaterdagavond het Eurovisie Songfestival. Het zegt iets over de solidariteit met Oekraïne in Europa.

Het is frappant dat we in Nederland in 2016 een raadgevend referendum hadden over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Toen was er hier een heel andere sfeer. 62 procent stemde tegen. Die tegenstand merkte ik duidelijk toen ik als Oekraïne-specialist in zaaltjes optrad. Er werden veel negatieve sentimenten geuit, variërend van ‘Oekraïne is geen land’, tot ‘Oekraïne is een corrupte bende’ of ‘Oekraïne is niet Europees genoeg’. De teneur is nu heel anders.

‘Veel Nederlanders waren sceptisch over dat associatieverdrag’

De negatieve uitslag van dat referendum had voor sommigen deels meer met Europa te maken dan met Oekraïne. Maar veel Nederlanders waren sceptisch over dat associatieverdrag. Nu zie je op een symbolische manier dat er veel sympathie is voor het land. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit zoveel Oekraïense vlaggen in Nederland zien hangen, ook in woonwijken.

Die sympathie levert Oekraïne wel wat op. Zonder wapenleveranties uit het Westen had Oekraïne nooit zo veel successen op het slagveld geboekt. Die zouden ook niet mogelijk zijn als er door de westerse veiligheidsdiensten geen inlichtingen werden gedeeld. Dat wordt in Oekraïne gezien en gevoeld. Tegelijkertijd denkt men dat Oekraïne voor het Westen de oorlog met Rusland aan het uitvechten is.

‘Oekraïne is nog niet klaar voor EU-lidmaatschap’

Oekraïne heeft onlangs gevraagd om lid te worden van de EU. Dat vraagt heel veel van een land. Oekraïne is daar nog lang niet klaar voor. Dus ondanks alle Europese goodwill voor Oekraïne zit het felbegeerde EU-lidmaatschap er niet in.

Maar een handreiking van de EU zou niet misstaan, zodat Oekraïne stapje voor stapje dichterbij komt. De bevolking moet het idee krijgen dat ze er niet alleen voor staat. Het winnen van het songfestival, de wapenleveranties en de bezoekjes van Europese hoogwaardigheidsbekleders aan Kiev zijn, hoe belangrijk ook, niet genoeg.’’

Nieuws

menu