Van Antifa tot QAnon: de groepen die je moet kennen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te kunnen volgen

Bijna 4 miljoen Amerikanen stemden al via de post

Bijna 4 miljoen Amerikanen stemden al via de post ANP

Bestaande bewegingen en nieuwe groepen: naast de twee dominante politieke partijen kent Amerika een breed scala aan actie-en belangengroeperingen. Met de presidentsverkiezingen op dinsdag 3 november in het vooruitzicht roeren de groepen zich in de sterk verdeelde Verenigde Staten. Een overzicht van de belangrijkste groepen.

Alt-Right

De naam zou bedacht zijn door de Amerikaanse journalist en nationalist Richard B. Spencer als inspirator. ,, Alt-right , wat staat voor alternative right , is een verzamelnaam die sinds enkele jaren wordt gebruikt om een nieuwe generatie blanke nationalisten in de Verenigde Staten aan te duiden. De alt-rightbeweging is geen coherent geheel, maar bestaat uit losse groepen (bijvoorbeeld denktanks) en prominente individuen (bijvoorbeeld vloggers) en kent verschillende stromingen’’, schrijft de AIVD . De beweging is zowel een online subcultuur als extremistische politieke beweging met de Amerikaanse racistische denker Jared Taylor als inspirator.

Antifa

Een losse beweging van antifascistische activisten die deelneemt aan de demonstraties tegen racisme en politiegeweld in de Verenigde Staten. President Donald Trump overwoog in juni om Antifa als een binnenlandse terreurgroep te gaan bestempelen. Volgens hem waren antifascisten, die zich sterk afzetten tegen neo-nazi’s, racisme en fascisme, deels verantwoordelijk voor de rellen in de Verenigde Staten.

BLM

Black Lives Matter-demonstranten manifesteren zich sinds de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in mei. Ze zijn door de hele VS de straat opgaan om te demonstreren tegen racisme en buitensporig politiegeweld. Ook in Nederland kreeg de beweging navolging, met onder meer de drukke demonstratie op de Dam tot gevolg.

Boogaloo

De aanhangers van deze extreemrechtse beweging dragen fleurige Hawaii-shirts en zware wapens en noemen zichzelf de Boogaloo Boys (ook wel Bois). ,,Ze verdedigen het recht op het dragen van wapens, willen meer individuele vrijheid van de autoritei t en de overheid en staan tegen de politie die gezien wordt als legitieme doelwitten’’, legt universitair docent Jelle van Buuren uit .

Proud Boys

Een neofascistische groepering, die door burgerrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center (SPLC) als haatgroepering is geclassificeerd. Ze kregen grote bekendheid toen Trump in het ontspoorde eerste debat met Biden niet expliciet afstand van de beweging nam. Sterker nog: hij leek ze te mobiliseren met de oproep: ,,Houd je gedeisd, en houd je paraat”. Later nam Trump afstand van haatgroepen . Daags na het debat waarin Trump deze uitspraak deed, kaapte de homobeweging de hashtag #proudboys op Twitter.

QAnon

QAnon is een paranoïde en complexe complottheorie waarin Trump een hoofdrol speelt. Hij zou het opnemen tegen vijanden in de overheid die betrokken zijn bij kindermarteling. Aanhangers interpreteren cryptische berichten van een gebruiker genaamd Q als mysterieuze ‘aanwijzingen’ van een hoge Amerikaanse ambtenaar. Sommige volgers radicaliseren.

Trump retweet af en toe aan QAnon gerelateerde memes. Ook Nederland kent aanhangers die zich mengen in het online woud aan blogs, fora en Facebookpagina’s, waar ze boodschappen van Q ontleden, sceptici intimideren en het Grote Ontwaken dat op komst zou zijn, bejubelen.

Lees ook | De logica van complotdenkers (en hoe Donald Trump daar gebruik van maakt)