VS en Canada zuchten onder winterstorm: duizenden vluchten geannuleerd en wegen veranderd in ijsbanen

FOTO ANP / ABACA PRESS

Voor veel Amerikanen is het nog maar de vraag of ze hun kerstbestemming op tijd kunnen bereiken. Vrijdag werden door het hele land ruim 5800 vluchten geschrapt vanwege een historische winterstorm. Ook tientallen treinen zijn vrijdag niet vertrokken, meldt vervoerder Amtrak. 70% van de Amerikanen zou hinder ondervinden van de enorme storm.

De VS hebben volgens de nationale weerdienst te maken met een „historische winterstorm.” Meer dan 240 miljoen Amerikanen worden gewaarschuwd voor extreem weer. De temperatuur is op veel plaatsen tientallen graden onder het vriespunt gedaald en de komende dagen wordt het mogelijk nog kouder. Het extreme weer gaat gepaard met veel sneeuw. Het koudst werd het vrijdag volgens de weerdienst in de stad Havre in het noorden van de staat Montana, waar een temperatuur van -39 graden Celsius werd gemeten.

Door het hele land kwamen 1,5 miljoen huishouden en bedrijven vrijdag zonder stroom te zitten. In onder andere de staten North Dakota, South Dakota, Oklahoma en Iowa was de zichtbaarheid op de wegen nagenoeg nul en riepen de autoriteiten mensen op thuis te blijven. De storm heeft zelfs het zuiden van Texas bereikt.

Meerdere staten meldden verkeersdoden als gevolg van de barre omstandigheden, Amerikaanse media meldden vooralsnog dat 8 mensen zijn overleden in het verkeer. Zo overleden er 4 mensen bij een massale kettingbotsing in Ohio waarbij 46 voertuigen betrokken waren.

Canada

Ook in Canada kwamen meer dan een miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten, gingen scholen dicht en werden honderden vluchten gecanceld. De winterstorm raast over de twee provincies met de meeste inwoners, Ontario en Quebec. Ruim zestig procent van de Canadezen woont in deze provincies.

Nieuws

menu