VN-team krijgt toegang tot afgezette president Mali

VN-team krijgt toegang tot afgezette president Mali

VN-team krijgt toegang tot afgezette president Mali ANP

De Verenigde Naties hebben Malinese functionarissen bezocht die zijn opgepakt door het leger, onder wie de afgezette president Ibrahim Boubacar Keita. VN-missie Minusma, waar in het verleden ook Nederland aan heeft deelgenomen, maakte bekend dat een team toegang heeft gekregen tot een legerbasis bij de hoofdstad Bamako.

Muitende militairen arresteerden Keita afgelopen dinsdag. Ze kondigden later aan dat een soort overgangsraad het land gaat besturen tot nieuwe verkiezingen gehouden kunnen worden. Vanuit het buitenland klinkt veel kritiek op de coupplegers. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten maakte duidelijk achter de afgezette Keita te staan.

De militairen brachten de president na zijn arrestatie naar de legerbasis Kati, waar het VN-team hem mocht bezoeken. Minusma zei niet wat de toestand is van Keita. Een lid van de junta die het land nu bestuurt, zei dat het leger zeker twee andere topfunctionarissen heeft vrijgelaten. Het zou gaan om een minister en de privésecretaris van Keita.