VN-chef Guterres buitengewoon bezorgd over Nagorno-Karabach

VN-chef Guterres buitengewoon bezorgd over Nagorno-Karabach ANP

VN-chef António Guterres is "buitengewoon bezorgd over de jongste hervatting van de vijandelijkheden" tussen Azerbeidzjan en Armenië over de afgescheiden regio Nagorno-Karabach. "De secretaris-generaal roept de partijen op onmiddellijk te stoppen met de gevechtshandelingen, de spanningen te de-escaleren en onverwijld terug te keren naar zinvol onderhandelen", aldus de woordvoerder van Guterres.

De Portugese topman van de Verenigde Naties zal zich zo snel mogelijk in verbinding stellen met de leiders van Azerbeidzjan en Armenië om overleg te voeren over de meest serieuze opleving van het conflict sinds 2016. De aartsvijanden beschuldigden elkaar ervan te zijn begonnen.

In navolging van Guterres veroordeelden ook de Verenigde Staten het opgelaaide geweld in Nagorno-Karabach. Het ministerie van Buitenlandse Zaken drong zondagavond aan op het onmiddellijk staken van de strijd. De grensgevechten hebben tot dusver naar wordt gezegd ten minste 23 levens geëist en meer dan honderd personen verwond. Onder hen ook burgers, claimen beide kampen.

Ze dreigen de hulp in te roepen van hun machtige bondgenoten Rusland (Armenië) en Turkije (Azerbeidzjan). De Armeense ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten beweerde zondag dat Turkije bijna 1000 militante Syriërs naar de Azerbeidzjaanse grens heeft gedirigeerd. Het Armeens ministerie van Defensie meldde zelfs op Twitter dat het er zo'n 4000 zijn, van wie er inmiddels 81 zijn uitgeschakeld.

Nieuws

menu