Universiteit Yale aangeklaagd voor voortrekken zwarte studenten

Universiteit Yale aangeklaagd voor voortrekken zwarte studenten ANP

De Amerikaanse universiteit Yale is aangeklaagd door de regering voor het discrimineren van witte en Aziatische Amerikanen. De universiteit trekt volgens het ministerie van Justitie Latijns-Amerikaanse en zwarte Amerikanen voor bij het toelaten van nieuwe studenten.

De regering had de universiteit al gewaarschuwd voor de rechtszaak. Yale had toen gezegd dat zij niet zou stoppen met het 'afkomst-gevoelige' aanmeldingsproces. De universiteit behoort de top van particuliere universiteiten in de Verenigde Staten.

De rechtszaak lijkt onderdeel te zijn van Trumps campagne tegen het diversiteitsbeleid van universiteiten. Het hoger onderwijs probeert de jarenlange discriminatie van de zwarte gemeenschap aan te pakken. Twee jaar geleden startte Justitie al een onderzoek naar het beleid van universiteit Harvard en vorige maand kondigde het ministerie van Onderwijs een onderzoek aan naar de universiteit van Princeton.

De regering vindt dat Yale burgerrechten overtreedt door etniciteit en afkomst als 'bepalende factor' te gebruiken bij het aannemen van nieuwe studenten. Yale zegt dat het toelatingsproces eerlijk en rechtmatig is: "Het toelatingsbeleid van Yale zal niet veranderen op basis van deze ongegronde rechtszaak. Wij kijken er naar uit om ons beleid voor de rechtbank te verdedigen."

Nieuws

menu