Uitvaart Captain Tom van start met erewacht en vliegtuig uit WOII

Uitvaart Captain Tom van start met erewacht en vliegtuig uit WOII

Uitvaart Captain Tom van start met erewacht en vliegtuig uit WOII ANP

De uitvaart van de Britse coronaheld Tom Moore is zaterdag begonnen in het Verenigd Koninkrijk. De lijkwagen met het lichaam van 'Captain Tom' arriveerde aan het eind van de ochtend bij het crematorium in Bedford, bericht de BBC. Daar vuurde een 14-koppige militaire erewacht drie salvo's af.

Moore kreeg in zijn land een heldenstatus dankzij zijn wandelactie om tijdens de pandemie geld op te halen voor de gezondheidszorg. Die leverde tientallen miljoenen op. Toen de 100-jarige Brit dit jaar zelf besmet raakte met het coronavirus en overleed, leidde dat tot veel verdrietige reacties.

Hoewel vanwege de coronacrisis slechts acht familieleden aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart, wordt het volgens de nabestaanden wel een "spectaculaire" gebeurtenis. Zo vloog als eerbetoon een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog langs. Het ging om een C-47 Dakota. Op de grafkist van Moore lagen een Britse vlag en zijn onderscheidingen.

Op meerdere plaatsen in het land, waaronder ook het dorp waar Moore woonde, zullen aan het begin van de uitvaart de kerkklokken honderd keer klinken. Zanger Michael Bublé heeft een versie opgenomen van het nummer 'Smile' die tijdens de plechtigheid te horen zal zijn. Aan het eind van de ceremonie klinkt op verzoek van Moore het nummer My Way van Frank Sinatra.