Turkse rechtbank veroordeelt journalist tot 27 jaar celstraf

Turkse rechtbank veroordeelt journalist tot 27 jaar celstraf ANP

Een rechtbank in Istanbul heeft de in Duitsland wonende Turkse journalist Can Dündar tot meer dan 27 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank acht hem schuldig aan spionage en hulp aan een terroristische organisatie.

De voormalige hoofdredacteur van de oppositiekrant Cumhuriyet kreeg achttien jaar en negen maanden gevangenisstraf voor het verkrijgen van staatsgeheimen met het oog op politieke of militaire spionage, aldus het vonnis. De rechtbank veroordeelde hem ook tot nog eens acht jaar en negen maanden voor het steunen van een gewapende terroristische organisatie zonder ervan lid te zijn. Hij werd vrijgesproken van de beschuldiging van het onthullen van geheime informatie. De rechtbank heeft ook de arrestatie en repatriëring van Dündar bevolen. Hij vluchtte in de nazomer van 2016 naar Duitsland.

De advocaten van Dündar waren niet aanwezig bij de hoorzitting en zeiden dat ze "geen deel willen uitmaken van een praktijk om een eerder besloten, politiek vonnis te legitimeren".

Geheime informatie

De achtergrond van de zaak tegen Dündar is een krantenbericht uit 2015 waarin zijn krant geheime informatie publiceerde die de wapenleveringen van de regering aan de rebellen in Syrië moest bewijzen.

Dündar werd in 2016 veroordeeld tot ruim vijf jaar gevangenisstraf wegens het lekken van staatsgeheimen, maar werd vrijgesproken van de beschuldiging van spionage. Het hooggerechtshof in Ankara vernietigde het vonnis in 2018 en oordeelde dat Dündar alsnog moest worden vervolgd voor spionage.

Nieuws

menu