Trump zaait twijfel over briefstemmen, Biden roept op tot eenheid

Trump zaait twijfel over briefstemmen, Biden roept op tot eenheid ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag gezegd dat hij het "ongepast" vindt om extra tijd uit te trekken voor het tellen van de tientallen miljoenen briefstemmen na de komende verkiezingsdag. Zijn Democratische uitdager Joe Biden legde er in Georgia de nadruk op dat hij het diep verdeelde land wil herenigen.

"Het zou heel, heel gepast en heel fijn zijn als er een winnaar wordt uitgeroepen op 3 november, in plaats van dat er twee weken stemmen worden geteld, wat totaal ongepast is en volgens mij niet volgens onze wetten is", zei president Trump tegen tegen verslaggevers bij het Witte Huis voor hij op campagnereis ging naar Michigan, Wisconsin en Nebraska. "We zullen zien wat er gebeurt."

Het was niet de eerste keer dat Trump twijfel zaaide over de integriteit van de komende verkiezingen. Door de coronapandemie brengen meer Amerikanen dan ooit hun stem per brief uit. De president heeft, in weerwil van wat experts zeggen, vaak gesteld dat het stemmen per brief verkiezingsfraude in de hand werkt.

Volgens zijn critici anticipeert Trump zo op een eventueel verlies en probeert hij op die manier in zijn voordeel kiezers uit te sluiten. Veel Democraten, kiezers en activisten zijn bezorgd dat Trump de uitslag verwerpt als hij verliest. Biden heeft gezegd dat zo'n scenario zijn grootste angst is.

Er zijn al meer dan 46 miljoen briefstemmen uitgebracht. Het tellen kan volgens experts dagen of zelfs weken in beslag gaan nemen, wat betekent dat de winnaar mogelijk nog niet bekend is op verkiezingsdag 3 november. Met alle vroegtijdige stemmen erbij, zijn er al meer dan 69 miljoen stemmen uitgebracht, bijna de helft van de totale opkomst van de vorige verkiezingen.

Terwijl Trump zich onder meer richt op de mogelijk cruciale swing states Wisconsin en Michigan, ging Biden, die in de meeste peilingen aan kop gaat, dinsdag in de aanval door campagne te voeren in de zuidelijke conservatieve staat Georgia. Na Bill Clinton in 1992 slaagde geen Democraat er meer in om die staat te winnen.

"Ik doe mee aan de verkiezingen als een trotse Democraat, maar ik zal regeren als een Amerikaanse president", beloofde Biden gematigde kiezers in Georgia. "Ik zal samenwerken met Democraten en Republikeinen. Ik zal net zo hard werken voor hen die mij niet aanhangen als voor hen die dat wel doen."

Later op de dag, in de overwegend zwarte stad Atlanta, zei Biden dat het feit dat hij in Georgia op campagne is, een teken is van een sterk momentum. "Er gebeurt iets hier in Georgia en in het hele land", zei hij. "Als we Georgia winnen, winnen we alles."

Nieuws

menu