Trump wil omstreden partijgenoot volwaardig minister maken

Trump wil omstreden partijgenoot volwaardig minister maken ANP

President Trump heeft via Twitter laten weten dat de waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid (DHS), Chad Wolf, gewoon minister moet worden. Wolf is een omstreden figuur en geldt in media en op het ministerie als een van de architecten van het radicale beleid gericht tegen illegale immigratie van de regering van Trump. Hij is ook een hardnekkig ijveraar voor federaal ingrijpen met eigen agenten zoals bij de ongeregeldheden in het noordwestelijke Portland, de grootste stad van de staat Oregon.

Die agenten zijn er recent in opspraak geraakt omdat sommige rondreden in auto 's zonder kentekens en mensen arresteerden. De Democratische gouverneur van Oregon, Kate Brown, heeft de waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid beschuldigd dat hij "op een missie is om confrontaties uit te lokken voor politieke doeleinden". Wolf zelf zegt dat hij "de geüniformeerde patriotten" (de plaatselijke politie) wil beschermen tegen extremistische geweldplegers. Wolfs ministerie wordt door de oppositie verweten vooral een politiek instrument te zijn geworden om de harde lijn van Trump tegen onder meer de illegale immigratie uit te voeren.

De uit het zuiden afkomstige Republikein Wolf werd in november 2019 waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid. Het ministerie is een na de bloedige aanslagen op 11 september 2001 in de VS opgericht om terrorisme te bestrijden, natuurrampen het hoofd te bieden en zich bezig te houden met cyberveiligheid. Er werken 240.000 mensen.

Nieuws

menu