Politie: Capitool veiliggesteld, meerdere arrestaties

Capitool afgegrendeld na bestorming door demonstranten

Capitool afgegrendeld na bestorming door demonstranten ANP

De politie heeft de menigte teruggedrongen die het Capitool woensdag bestormde. Volgens het hoofd van de beveiliging van het Huis van Afgevaardigden, de Sergeant at Arms, is het gebouw weer veilig.

Het is niet bekend of er nog aanhangers van de aanstaande ex-president Donald Trump in het gebouw zijn. Meerdere mensen zijn gearresteerd. De demonstranten vinden dat er verkiezingsfraude gepleegd is en dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen.

De woedende Trump-supporters drongen door tot onder meer de Senaatszaal en kantoren en richtte enorme vernielingen aan. Er zijn schoten gelost waardoor een vrouw om het leven is gekomen. Verschillende andere mensen, onder wie een agent, zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Onder meer vicepresident Mike Pence, de prominente senator Chuck Grassley, de prominente Republikein Kevin McCarthy en Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, konden in veiligheid worden gebracht.

Stemmen tellen

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn rond 2 uur Nederlandse tijd verder gegaan met het vaststellen van de verkiezingsuitslag, die eerder onderbroken werd door de demonstranten. „Aan mensen die onrust hebben gestookt: jullie hebben niet gewonnen. Geweld wint nooit. Vrijheid wint”, zei de voorzitter van de vergadering, vicepresident Mike Pence.

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, noemde de indringers schurken en beschuldigde ze van een opstand. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zegt dat „de demagogische” Trump verantwoordelijk is voor de aanval op het gebouw.

De aanhangers van president Trump in de Senaat, die het vaststellen van de verkiezingsuitslag woensdagmiddag wilden saboteren, overleggen momenteel over hun volgende stappen. De druk op hen om hun verzet tegen de verkiezingsuitslag op te geven, bouwt zich op. Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Cathy McMorris Rodgers, tot woensdagavond ook een Trump-getrouwe, heeft al gezegd dat zij het vaststellen van de uitslag niet meer zal proberen tegen te houden.

De stemmen van het Kiescollege, die door het Congres ceremonieel geratificeerd hadden moeten worden, zijn gered van de meute, schreef de Democratische senator senator Jeff Merkley op Twitter. Afgevaardigden van beide partijen gaven eerder al aan het belangrijk te vinden de telling te laten plaatshebben. Woensdag werd bekend dat de Democraten zowel de controle krijgen in het Huis als de Senaat.

Senaat en Huis van Afgevaardigden verwerpen eerste bezwaar tegen uitslag

Na de Amerikaanse Senaat heeft ook het Huis van Afgevaardigden inmiddels met een meerderheid het bezwaar van Republikeinse bondgenoten van Trump tegen de verkiezingsuitslag in de staat Arizona verworpen. Van de afgevaardigden stemden er 303 voor het verwerpen van het bezwaar en 121 tegen.

Nu ook het Huis een streep door het bezwaar heeft gezet, kunnen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hun gezamenlijke sessie voortzetten om de verkiezingsuitslag vast te stellen.

Arizona is een van de zogenoemde swing states waar de aankomende Democratische president Joe Biden een meerderheid haalde bij de verkiezingen in november. Een twaalftal Republikeinse senatoren en een aantal afgevaardigden van die partij hadden eerder aangekondigd dat zij woensdag het vaststellen van de verkiezingsuitslag gingen saboteren. Na de bestorming van het parlementsgebouw heeft een aantal van hen besloten om het verzet te staken.

Videoboodschap

De Amerikaanse president Donald Trump zei op Twitter dat de gebeurtenissen rond het Capitool woensdag een „logisch gevolg zijn van het hardhandige stelen van zijn verkiezingsoverwinning.”

Na dit bericht verwijderde Twitter enkele van de tweets van Trump en blokkeerde zijn account. Trump riep zijn aanhangers eerder in een videoboodschap op om naar huis te gaan. „Ik ken jullie pijn. Ik weet dat jullie gekwetst zijn. We hadden een verkiezing die van ons gestolen is. Het was een monsterzege. En iedereen weet dat, zeker de andere kant. Maar jullie moeten nu naar huis gaan. We hebben vrede nodig”, aldus Trump. Hij vroeg de demonstranten eerder via een Twitterbericht om geen geweld te gebruiken. „WIJ zijn de partij van orde en gezag.”

Joe Biden, noemt de bestorming een „aanval op democratie”, een „donker moment” en een „verschrikkelijk vertoning”, uitgevoerd door „een kleine groep extremisten en gericht op wetteloosheid.” Wat een president zegt, maakt uit, benadrukt Biden: „Op zijn best kunnen woorden inspireren. Op zijn slechtst kunnen woorden opruien.”

Een bron dichtbij het Witte Huis heeft laten weten dat alle adviseurs van de president hebben gezegd dat Trump moest ingrijpen. „Hij wilde niet meer doen. Als we hem in de woedende menigte konden gooien, hadden we dat gedaan.”

’Verenigde Staten eisen de waarheid!’

Trump, die zelf in het Oval Office in het Witte Huis zit, gooide op Twitter eerder nog olie op het vuur door kritiek te uiten op zijn eigen vicepresident, Mike Pence. Hij „had niet de moed om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen”, aldus Trump. „De Verenigde Staten eisen de waarheid!”, voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence weigerde de ceremonie te saboteren waarmee officieel wordt vastgesteld dat Joe Biden de winnaar is van de presidentsverkiezingen in november. Trump had van tevoren zijn plaatsvervanger opnieuw opgeroepen een stokje te steken voor de officiële winst van Biden.

’Dit is wat de president heeft veroorzaakt’

Republikeinse politici veroordelen de bestorming van het Capitool door aanhangers van hun partijgenoot. „Geweld en anarchie zijn onaanvaardbaar. We zijn een land van wetten. Dit moet nu stoppen”, aldus senator Tom Cotton uit Arkansas. Een andere Republikeinse senator, Ron Johnson, laat weten: „Alsjeblieft, als je in of bij het Capitool bent, heb respect voor ordehandhavers en ga vreedzaam uiteen.”

Ook andere Republikeinen spreken schande van de bestorming. „Ik veroordeel elke vorm van geweld en intimidatie. Dit is onaanvaardbaar”, stelt senator Steve Daines uit Montana. McCarthy zegt dat hij president Donald Trump heeft gevraagd om betogers te kalmeren.

De Republikeinse senator Mitt Romney heeft duidelijk gemaakt dat hij president Donald Trump verantwoordelijk houdt voor de chaos in het Capitool. „Dit is wat de president vandaag heeft veroorzaakt. Deze opstand.”

Pompeo: ’Onacceptabel’

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft de bestorming van het Capitool door aanhangers van zijn baas, president Donald Trump, veroordeeld. Pompeo, die de bestorming „onacceptabel” noemt, zei vlak na de verkiezingen - mogelijk als grap - dat zijn ministerie zich voorbereidde op een tweede ambtstermijn van Trump.

„Wetteloosheid en rellen - hier en over de hele wereld - is altijd onacceptabel”, schreef Pompeo op Twitter. „Maar geweld, en het riskeren van andermans veiligheid, waaronder die van hen die ons allemaal veilig moeten houden, is niet te tolereren, zowel in eigen land als in het buitenland.”

Pompeo riep in zijn tweet op om de Trump-aanhangers, die door sommige Amerikaanse media al als „rebellen” en „terroristen” zijn betiteld, snel terecht te laten staan. Pompeo noemde hen „criminelen.”

Impeachment

Democratische congresleden willen Republikeinen die Trump hebben gesteund in zijn claims over verkiezingsfraude wegsturen. Lid van Huis van Afgevaardigde Ilhan Omar zegt dat ze bezig is om een impeachment op te starten tegen Trump, die nog twee weken president is.

De Democraat Cori Bush, ook lid van het Huis, zegt dat ze een resolutie gaat indienen om trouwe aanhangers van Trump weg te kunnen sturen. „Zij hebben hun eed gebroken.” Ze heeft op Twitter geen namen van Congresleden genoemd.

De gouverneur van de Amerikaanse staat Vermont, de Republikein Phil Scott, wil dat de Amerikaanse president Donald Trump opstapt. Als Trump dat niet doet, moet hij worden afgezet door zijn kabinet of door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, schrijft Scott op Twitter. „Dit is een zorgwekkende tijd voor ons land. Wat we vandaag zien is geen vreedzaam protest, het is een onaanvaardbare aanval op onze democratie”, aldus Scott. Volgens de gouverneur is zijn partijgenoot Trump verantwoordelijk voor wat er is gebeurd: „President Trump heeft een campagne georkestreerd om een opstand te creëren die de uitkomst van een vrije, eerlijke en legale verkiezing terugdraait.”

Scott ligt al langer overhoop met Trump. Bij de presidentsverkiezingen stemde de Republikeinse gouverneur op de Democraat Joe Biden.

Nationale garde

De Nationale Garde werd uiteindelijk opgetrommeld om het Capitool leeg te vegen. Maar: niet de president en de hoogste legerleider Donald Trump, maar vicepresident Mike Pence riep de hulp van de Nationale Garde in Washington DC in. Dat zeggen meerdere medewerkers van het ministerie van Defensie en het Witte Huis.

Normaal gesproken zou Trump als opperbevelhebber de Nationale Garde moeten oproepen. Hij deed dat echter niet, waarna Pence die verantwoordelijkheid wel nam.

Ook de staten Virginia en Maryland stuurden de Nationale Garde naar het Capitool in Washington. Bovendien wordt de Nationale Garde van Washington DC ingezet. Gouverneur Ralph Northam van Virginia stuurde tweehonderd man op verzoek van de burgemeester van Washington Muriel Bowser. Een overheidsfunctionaris liet weten dat ook de federale politiedienst FBI is ingezet om de politie op het Capitool te ondersteunen in het beschermen van „federaal eigendom.”

De gouverneur van Maryland, Larry Hogan, meldde niet veel later op Twitter dat ook vanuit zijn staat troepen van de Nationale Garde naar Washington worden gestuurd. Ook laat hij politiemensen van de staat Maryland afreizen naar de hoofdstad om de politiediensten daar bij te staan.

De burgemeester heeft een avondklok ingesteld. Mensen mogen tot 12.00 uur donderdag niet de straat op. Voor mensen met essentieel werk geldt de maatregel niet. Zo mogen bijvoorbeeld journalisten hun werk blijven doen.

Washington is niet de enige stad waar gedemonstreerd wordt. Volgens CNN zijn er ook demonstranten bijeen in Salem (Oregon), Atlanta (Georgia), Denver (Colorado), en Topeka (Kansas). Er zouden bij de gebouwen honderden mensen aanwezig zijn. In Atlanta zou het volgens The Washington Post gaan om militieleden. Op de andere plekken zou het protest vreedzaam verlopen.

Rutte

Minister-president Mark Rutte roept de Amerikaanse president Donald Trump op de overwinning van zijn tegenstrever Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in november vandaag nog te erkennen.

De premier doet dat in een tweet naar aanleiding van de bestorming van het parlementsgebouw in Washington door Trumps aanhangers. Rutte spreekt van „afgrijselijke beelden” uit de Amerikaanse hoofdstad.